WL: Portrét készített Vonáról az USA

2011. szeptember 05. 19:54

Nem lépünk semmilyen kapcsolatba a Jobbikkal, de közelről fogjuk figyelni a tavasszal kibontakozó kampányt - áll a WikiLeaks által kiszivárogtatott, April Foley által írt levélben. Az amerikai nagykövetség Vona Gáborról készült portréja nyilvánosságra került.

2011. szeptember 05. 19:54

„Jobbról érkező, növekvő horda” - így jellemezte a Magyar Gárdát 2008-as jelentésének címében az USA budapesti nagykövetsége, amely a gárda Hősök terén tartott avatási rendezvényéről tudósított. A követség WikiLeaks által kiszivárogtatott jelentéseiből egy távolságtartó, ámde annál érdeklődőbb amerikai nézőpont rajzolódik ki, amely a Jobbik térnyerésével többször kikérte a radikálisokról a magyar politika vezető alakjainak véleményét is - írja az Origo.

„Fenntartjuk azt a régóta fennálló politikánkat, hogy nem lépünk semmilyen kapcsolatba a Jobbikkal, de közelről fogjuk figyelni a tavasszal kibontakozó kampányt” - áll egy másik, April Foley nagykövet által aláírt jelentésben. A nagykövet a Jobbik térnyerését jelentős mértékben a Magyar Gárda szereplésének tudja be. A budapesti amerikai nagykövetség sosem beszélgetett a Jobbik vagy a Magyar Gárda vezetőivel, helyette politikai elemzőktől és a sajtóból tájékozódott róla.  A nagykövetség ezek alapján 2009 májusában egy saját legitimációjáért dolgozó pártot látott.

Vonáról 2009 elején készült részletes portré, mely alapján Vona a Jobbik élén háborút vívott a többi magyar szélsőjobboldali szervezettel, hogy megszerezze a radikálisok közötti dominanciát, majd a „cigánybűnözés” jelszava köré szervezte politikai programját, amelyet a „minden-ellenesség” dominál. A nagykövetség Vona Gábor és Morvai Krisztina között feszülő ellentétekről is beszámolt.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2011. szeptember 06. 10:09
Mióta megtudta ezt, Vona biztos sokat gyötrődik. Egyébként idézem az ESTA-kérelem egyik csodálatos kérdését: "1933. és 1945. között volt-e bármilyen jellegű szerepe a náci Németországgal és annak szövetségeseivel összefüggésbe hozott törvénysértésekben?" Hiába na, a nácikokat üldözni kell.
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 06. 09:11
Portrét készített Vonáról az USA Ezt hol akarják kiállítani? :-) Bush képe mellett?
*ufó*
2011. szeptember 06. 00:07
most akkor hugyozok egyet fordítom: pissing in the garden near tuya-bokorsz hosszú ó-val :)
kukagyerek
2011. szeptember 05. 21:35
"A nagykövetség Vona Gábor és Morvai Krisztina között feszülő ellentétekről is beszámolt." Ezek aljasabbak mit az oroszok (szovjetek) voltak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!