WL: Iráni diákokat figyeltetett a Gyurcsány-kormány

2011. szeptember 07. 09:06

A kormány titokban arra utasított magyar egyetemeket, hogy egy ENSZ-határozat szellemében korlátozzák a hazánkban tanuló iráni diákokat abban, hogy „érzékeny tárgyakhoz” hozzáférhessenek.

2011. szeptember 07. 09:06

Magyarországon tanuló iráni egyetemistákat figyeltetett meg a Gyurcsány-kormány 2007 elején - írja a Magyar Nemzet WikiLeaks-iratokra hivatkozva. Az April Foley akkori budapesti amerikai nagykövet által aláírt, 2007. február 8-án keltezett diplomáciai távirat szerint a közel-keleti körútjáról hazatérő Göncz Kinga külügyminiszter a Foleyval folytatott megbeszélésen elárulta: a kormány titokban arra utasított egyetemeket, hogy ellenőrizzék a hazánkban tanuló mintegy 600-700 iráni diákot, és lehetőség szerint korlátozzák őket abban, hogy „érzékeny tárgyakhoz” hozzáférésük legyen. Göncz Kinga elmondta, a kormány mindezt az ENSZ Biztonsági Tanács 1737-es, az Irán elleni szankciók bevezetéséről rendelkező határozatának „szellemében” teszi.

Göncz megjegyezte, hogy a Közel-Keleten nagy az aggodalom Irán miatt, amelynek „nyilvánvalóan kapcsolata” van a Hamász palesztin radikális mozgalommal. A külügyminiszter megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét, hogy eleget tesz az 1737-es határozatnak, amely megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek hozzájárulhatnak az iráni atomprogram fejlesztéséhez. Göncz Kinga elmondta, létezik ugyan „alacsony szintű gazdasági kapcsolat” iráni és magyar vállalatok között – ilyen például a Mol –, de ez nem gátolja a budapesti kormányt abban, hogy „szigorúan betartsa” a határozat rendelkezéseit.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtom
2011. szeptember 08. 11:48
Gondolom a berepülő kémrepülőgép is két iráni szélsőséges diákot vizsgálgatott épp. Izrael amúgy olyannyira atomellenes hogy hacker-támadások sorát indította iráni atomlétesítmények ellen, melyek következtében nem egy ember halt meg. Na meg mi lett volna ha kicsit komolyabb károkat okoznak? Fogadjunk hogy Irán lett volna a hibás.
kispufi
2011. szeptember 07. 13:14
fletó következetes, mindig is gyanúsak voltak neki az arab terroristák, nem tévesztette meg őket sem iráni diák-, sem szaúdi focista-álcájuk.
Valandil
2011. szeptember 07. 12:47
Az atomfegyver nem arra van, hogy minden nap a másik nyakába hajigáljuk: arra van, hogy "ha idejössz, ezt hozzád b*szom!". Elrettentés. Ráadásul a hagyományos fegyverekkel ellentétben ebből nem kell a mindenkori legmodernebb - elég ha nagyot tud durranni. Összességében 0,0% az esélye, hogy Irán támadó céllal vessen be egy atomfegyvert - viszont az iráni atomfegyver nagyban megnehezítheti az iráni olaj megszerzését.
gross
2011. szeptember 07. 12:03
Veszélyes anyagokhoz való hozzáférésről lehet inkább szó. Volt már eset rá az EU-ban, hogy külföldi diákok biológiai fegyverhez használható ágensekhez akartak hozzájutni a laborban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!