WikiLeaks: Táviratok a romagyilkosságokról

2011. szeptember 09. 16:52

A kiszivárogtatott diplomáciai táviratok alapján a romagyilkosságok felderítése az FBI két munkatársainak köszönhető, hiszen a magyar rendőrség tapasztalatlan nyomozókra bízta a feladatot.

2011. szeptember 09. 16:52

A budapesti amerikai nagykövetség WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratai kiderül: a romagyilkosságok felderítését tapasztalatlan nyomozókra bízta a magyar rendőrség. „Az FBI két munkatársának a segítsége kellett ahhoz, hogy a tehetetlen magyar rendőrök eredménnyel tudják lezárni a romák elleni támadások ügyében indított nyomozást” - írja az egyik távirat.

Az amerikai követség a táviratok alapján már az elejétől figyelemmel kísérte a cigányok elleni támadások társadalmi megítélését, a nyomozati tevékenységeket, illetve az üggyel foglalkozó civilek és politikusok reakcióit is. Jeffrey Levin helyettes nagykövet 2008 augusztusában leszögezte: „Egyre több példa van a romák elleni támadásokra, még sincs a társadalomban nyilvános felháborodás”. April Foley akkori budapesti nagykövet egy táviratban leírta: „Még forróbbá válhat a hangulat, ha ősszel a kormány meghozza azokat a tervezett jóléti intézkedéseket, amelyek egyes roma vezetők szerint igazságtalanok és romaellenesek”.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. szeptember 10. 19:01
"Tapasztalatlan nyomozók" alkalmazásának az volt a célja, ki ne derűljön, a balliberálisok szervezték a bűnsorozatot, bizonyítékáúl a magyar rasszizmusnak. Az FBI nyomozóknak nem a felderítés, hanem a magyarellenes propaganda volt szintén a célja, ezért nem vették észre, nem a romák, hanem a magyarok vannak veszélyben.
Mardel
2011. szeptember 10. 13:19
Még van olyan naiv, aki hisz az amerikai mesemondóknak? Nagyjából eme mérhetetlen nagyképűség miatt képtelenek a fiúk komoly problémákat kezelni, lásd a szept. 11-gyel kapcsolatos tökéletlenkedésüket.
kalandféreg
2011. szeptember 10. 08:58
Ilyen területen dolgozom és bevallom fel sem merült bennem, hogy a 2. gyilkosságnál nem ez volt a legkibaszottgyorsabb dolguk, t.i. lekérni a cellainfókat a szolgáltatóktól. Kis túlzással bele kell kúrni az adatokat egy excelbe, oszt lehet csemegézni. Nomármost nem ez történt. Vagy dilettáns csürhe az egész, vagy szándékosan hátráltatták a nyomozást. Én már számos alkalommal letettem a voksom az utóbbi mellett.
picur3ka
2011. szeptember 09. 18:05
Ki is tuntettek Mohacsit, sok ujat tudtunk meg megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!