Harmincmillió forint egy nemlétező honlapért

2011. szeptember 24. 10:05

Mintegy harmincmillió forintért szerződött a Fidesz országgyűlési frakciója a munkájukat bemutató honlap készítésére, az oldal azonban üres és a párt honlapjára mutat. A pénz tehát a pártnál hasznosul, holott a frakciónál kellene, ez pedig törvényellenes.

2011. szeptember 24. 10:05

Az átlátszó.hu nemrég foglalta össze az Országgyűlés Hivatalának nyilvános szerződéseinek adatait. Ezekből többek közt kiderül, hogy a Fidesz országgyűlési frakciója 2011. január 31-én megállapodást között a Support Express Kft-vel, hogy a cég 2012. július 31-ig működteti és karbantartja a fideszfrakcio.hu oldalt mintegy harmincmillió forintért.

A HVG megszólaltatta ezügyben Krakkó Ákost, a frakció szóvivőjét, aki a lapnak elmondta, hogy mivel a frakciót a párt képviselői alkotják, és a kampányon kívüli időszak az ő tevékenységükről szól, külön a szervezetnek, és külön a frakciónak felesleges lenne két honlap fenntartása. „Mindebből persze az is következne, hogy akkor nem kellett volna 30 milliót kérni az országgyűlés hivatalától, de a Fidesz-frakció más logika szerint cselekedett” - teszi hozzá a HVG szerzője, majd megjegyzi: a Fidesz-frakción kívül egyik párt képviselőcsoportja sem kap frakcióhonlap működtetésére pénzt az országgyűléstől.

Fentieken kívül Krakkó azt is elmondta a HVG-nek, hogy a Support Express Kft. és alvállalkozója információs hátteret nyújtanak ahhoz, hogy a frakciót érintő hírek és események felkerüljenek a fidesz.hu-ra. A lap szerint azonban ez is aggályos, hiszen így az Országgyűlési Hivatal által átutalt harmincmillió forint nem a frakciónál, hanem a pártnál hasznosul. Ez pedig ellenkezik a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvénnyel, ugyanis egyetlen párt sem kaphat hozzájárulást költségvetési szervtől, márpedig az országgyűlés hivatala az, írja a lap.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tzsg
2011. szeptember 25. 14:20
Nézd, amit a pártok/frakciók kapnak közpénzt a saját tevékenységük támogatására, az a pénz már "elveszett", azt már nem kell (lehet) ellopni, pártkasszába csorgatni, mert már ott van. Kifizethetik a saját embereiket, szakértőiket, rendezvényeiket, telefonszámlájukat, fenntarthatják belőle a pártsajtót stb, ez nem korrupció. Jellemző, hogy 2010 előtt egyáltalán nem voltak ilyen "ügyek" (én legalábbis nem emlékszem ilyenekre), a frakciók költéseibe nem kötött bele az akkori ellenzék és sajtója. Pedig ha komolyan vesszük a HVG hülyeségét "A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint pedig egyetlen párt sem kaphat hozzájárulást költségvetési szervtől, márpedig az országgyűlés Hivatala az." akkor vég nélkül lehetne szállítani az ilyen ügyeket, főleg olyan frakcióknál/pártoknál, ahol nincs/nem volt valódi pártszervezet, tagság és tagdíjbevétel, mint pl MDF, SZDSZ, vagy az LMP, ilyen esetben gyakorlatilag a teljes pártműködés a frakció szárnyai alatt fut. Nehezen hiszem el pl, hogy az LMP a tavalyi OGY kampányban felhalmozott szállítói tartozásainak kifizetésébe nem vonta be a frakciónak járó támogatást. Aztán valamiért ennek nem jár utána a HVG. Most annyira nem talál fogást az ellenzéki média a kormányzaton korrupciós témában, hogy ilyen kamuügyeket gyárt. Elég pár félreérthető magyarázat, utalás, és az állam működését nem vagy alig értők számára kész is az "ügy". Engedd már meg nekem kérlek, hogy ne egy félművelt HVG firkász útmutatásai alapján gondololkodjak a világról, köszi.
kalandféreg
2011. szeptember 25. 08:52
Túl azon, hogy ez is undoritó, ez csak az inas lehet a 200 millás szoci féle kormanyszovivo.hu mellett. bookmarkon meg beszarok, hogy majd ő 100000 Ft-ért 1 évig üzemelteti és naponta update-eli - ostoba paprikajancsi, fingod nincs mi mibe kerül. Mindezt (szoci 200 milla, fityesz 30 milla) egyébként nem hivják máshogy, mint REJTETT PÁRTFINANSZIROZÁS Ez ellen tessenek ágálni. Itt még lehet eredményeket elérni, mert még nem döntött róla a 2/3
bigyomail
2011. szeptember 25. 06:59
Nem az a megdöbbentő, hogy a Fidesznél valami haver kap 30 millát az adófizetők pénzéből, és még csak a fáradtságot sem veszi, hogy a munka látszatát fenntartsa, hiszen az ember a Fidesztől nem is várt mást. Az igazán megdöbbentő inkább az, hogy itt a kommentelők között vannak olyan Fidesz-hívek, akik megmagyarázzák, hogy ez nem is probléma, a dolog rendjén van...
Laibach
2011. szeptember 25. 00:48
Kötelező olvasmány: Móricz Zsigmond -Rokonok (1932) "Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Az olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja virágokat hajtanak, azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba." Móricz Zsigmond -Rokonok (1932)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!