Rezidens-migráció: Papp Magor újabb intézkedésekben bízik

2011. augusztus 29. 19:51

Sikertelennek nevezte a kormány rezidensek számára meghirdetett ösztöndíjprogramját Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke egyéb intézkedésekben bízik.

2011. augusztus 29. 19:51

„A rezidensek számára meghirdetett ösztöndíjprogram nem tudott érdemi hatást gyakorolni a migrációra” - közölte álláspontját Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke hétfőn, annak kapcsán hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) hétfői adatai szerint az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett program 620 helyére összesen 141-en jelentkeztek.

Papp Magor sajnálatosnak nevezte, hogy ezzel a pályázattal az államtitkárság nem tudta megszólítani a most diplomázók többségét. Mint mondta, az egészségügyi vezetés a rezidensösztöndíjjal kapcsolatban is egyeztetéseket kezdeményezett, de bíznak abban, hogy emellett olyan intézkedésekre is sor kerülhet, amelyeknek visszatarthatják a külföldre készülő orvosokat. „Nagyon sokan még ezekben a napokban, hetekben döntik el, hogy hol fogják elkezdeni orvosi munkájukat, Magyarországon vagy külföldön” - tette hozzá Papp Magor. A rezidensszövetség elnöke kihangsúlyozta: „csak akkor tud bármilyen rezidensekre vonatkozó intézkedés sikeres lenni, ha a szakorvosi béreket is rendezik”.

A program keretében a szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forint támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. augusztus 30. 10:20
Érdemes lenne komolyabban venni ezt a problémakört. Ugye volt már itt 700%kos béremelés ígéret, most pedig örülhetnek ha nem csökken a bérük... A most végzősök, miután az idén végre a magyarok bárhol vállalhatnak munkát az Euban, már lábbal szavazhatnak, szavaznak és fognak is. Ha nem figyelnek oda a rendszerváltás után született generáció egyszerűen el fog tűnni az országból.
jan
2011. augusztus 30. 09:42
Én azt nem vágom, hogy azért olyan nagyon sok orvos nincsen (pár tízezer, gondolom). Biztos, hogy államháztartási szinten, ahol ezermilliárd forintokról beszélünk, nem lehetne valahogy kigazdálkodni egy béremelést?
lionheart
2011. augusztus 30. 08:29
1. Önköltséges orvosképzés? Hogyafenébe? Fizessen az orvosjelölt alsó hangon 5-6 milliót, tandíjra, pár milliót tankönyvre újabb pár milliót megélhetésre 6 évig, hogy után megtiszteljék egy nettó 90 ezres fizetéssel, ami, ha minden jól megy 5-7 év után akár nettó 130 ezerre is emelkedhet? Jelentkezzenek a harcos kommentelők, ki vállalná ezt be? 2. Fizesse vissza a képzési díjat? És ez csak orvosokra vonatkozzék? Vagy minden egészségügyi dolgozóra? Vagy esetleg az Audi és a Suzuki mérnökeire is? Azok is kiviszik a profitot Magyarországról. Sőt, olyan mérnökök is százával vannak, akik kivándoroltak. És hogyan oldod meg a visszafizetést? Mindenki bejelenti, hogy én most külföldön dolgozom? Vagy vízumkötelezettséget állítasz vissza? Mint a 60-70-es években? Gratulálok. 3. Remélem, mindenki belátja, hogy már középtávon is az egyetlen megoldás minden eü dolgozó bérének a növelése, legalább 2-3x-osára. Különben 5-10 év múlva vagy a gatyádat kifizeted a magánrendelésen vagy pedig mész az állami egészségügybe, ahol majd ukrán és belorusz orvosok és ápolók beszélnek hozzád tört magyarsággal.
Django
2011. augusztus 30. 01:12
Ha magánbiztosítók finanszíroznák az egészségügyet, akkor nem tudnának többé a kormányra mutogatni az orvosok, ápolók, rezidensek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!