Eszközkezelő céget indít az OTP

2011. augusztus 11. 19:22

A bankcsoporton belül létrejövő ingatlanforgalmazó cég piaci áron megvenné az ingatlant a bajba jutott devizaadóstól, aki aztán bérleti jogot élvezhetne.

2011. augusztus 11. 19:22

Az OTP egy saját „eszközkezelő” felállítására is készül, hogy enyhítsen a devizahitelesek gondjain - mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese a hitelintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A vezető kifejtette: ez a bankcsoporton belül létrejövő ingatlanforgalmazó cég piaci áron megvenné az ingatlant a bajba jutott devizaadóstól, aki aztán bérleti jogot élvezhetne. Előzetes megállapodás nyomán az ügyfél visszavásárlási opciót is kaphat majd. Gresa István hozzáfűzte: az OTP ezen új cége az ingatlantulajdonossal az adott ingatlan közös értékesítésén is gondolkodhat.

A vezérigazgató-helyettes szerint egy ilyen cégre azért is szükség lesz, mert az ingatlantulajdonosok mostani gondjainak csak egyik oka a svájci frank szárnyalása, emellett súlyosbító körülmény az ügyfél esetleges tartós munkanélkülisége, és az ország általános gazdasági helyzete. „Senki sem veszítheti el a lakását, csak az, aki nem kíván együttműködni a bankkal a probléma megoldása érdekében” - hangsúlyozta az OTP vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami programban is. Az igényeket az államihoz képest később, 2012. március 31-ig lehet beadni. Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. augusztus 12. 13:24
muhaha
gróf Bercsényi
2011. augusztus 12. 00:37
Ennek akkor van értelme, ha a "piaci ár" nem lehet alacsonyabb annál az összegnél, amely a kölcsönszerződésben szerepel, persze kamatoskamattal megemelve. Úgy oké, lehet, bele is mennék. Azon elgondolkodott már valaki, hogy érvényes-é a szerződés, ha a kölcsön összege devizában van megadva, a hátteret nyújtó ingatlané pedig csak forintban? Mer' az enyémben így van. Így hogy' számoljunk?
denever
2011. augusztus 11. 21:49
hmm, amikor Piszkos Fred segít... viccet félre: lehet jó a dolog, egy esetben: - ha az ingatlan nem változott (e.g nem építésről volt szó, hanem meglévő ingatlan vásárlásáról): lesz törvény arról, hogy a hitel fedezeteként bevont ingatlant nem lehet az eredeti fedezeti értéke alatt értékesíteni (vagy ha így történt, akkor az eredeti fedezeti értéke csökkenti a kölcsön tőkerészét, és NEM FORINTBAN, hanem a kölcsön felvételének időpontjában érvényben lévő deviza árfolyamában mérve) - ha az ingatlan változott (befejezték az építést, minek hatására az értéke jelentősen megnőtt a kölcsönt megelőző értékbecslésnél rögzítetthez képest) a piaci értéket a kölcsön felvételekor érvényes HUF/CHF árfolyamon vonják le a tőketartozásból esetleg extrém esetben: a hitel felvételének célját képző ingatlan elidegenítésével egyidejűleg a bank lemond a teljes hitellel kapcsolatos követeléseiről. bár ebbe nem menne bele soha egy bank sem. és igen, alapból valami gigantikus átbaszásnak tűnik, ahol rommá szopatják majd a jónépet, és N+1 hasznot húznak az elszaladt árfolyamból.
kukagyerek
2011. augusztus 11. 21:40
"Eszközkezelő céget indít az OTP" Egyik baj a másik után!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!