Chikán: Nincs presztízse a szakmaiságnak

2011. augusztus 22. 11:38

Chikán Attila az Origónak adott interjút, melyben keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a kormány társadalom- és gazdaságképe nem veszi kellő súllyal figyelembe a termelő szféra igényeit és a gazdasági törvényszerűségeket.

2011. augusztus 22. 11:38

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere az Origónak adott interjújában leszögezte: a Matolcsy György által vallott gazdaságpolitikai irányvonal Magyarországon tankönyvszerűen megvalósíthatatlan.

A Rajk László Szakkollégium elnöke szerint a kormány olyan ígéreteket tett, melyek alapvetően megvalósíthatatlanok: ilyen az egymillió új munkahely megteremtése, és  a magas gazdasági növekedés is. A Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjének egykori rektora felhívta a figyelmet a egykulcsos szja bevezetésében, illetve annak módjában rejlő hiányosságokra és gazdaságpolitika adósságcsökkentésre épülő profiljának túlzottságára is.

Az Orbán-kormánynak egy világos társadalom- és gazdaságképe van, és az oda vezető út alapkövei is látszanak. Ezzel lehet egyetérteni, vagy vitatkozni, akár elvetni. De akárhogyan is, nekem az mindenképpen bajom vele, hogy nem látom azt, hogy közgazdaságilag alá lenne támasztva. A kormány mintha nem tulajdonítana kellő jelentőséget a gazdaságnak, a gazdasági törvényszerűségeknek, a termelő szféra igényeinek.” - magyarázta a professzor. Az interjúban külön rész foglalkozik a BCE esetleges bezárása kapcsán felmerült kérdésekkel.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antala
2011. augusztus 23. 07:26
Volt már ennek az országnak sokféle kormánya, de ilyen béna, buta, amatőr vezetése még nem. Ezek az emberek egyszerűen felkészületlenek.
OrangeOrder
2011. augusztus 22. 21:34
Vicces, szegény Chikánról már senki nem beszél... Mindegy - én az egykulcsos adót támogatom, bár tudom, hogy ezzel nem vagyok népszerű. Tartom, hogy az ezelőtti állapot volt igazságtalan, méltánytalan és legálisan fenntarthatatlan. -Kamu minimálbérezésre ill. dupla minimálbérezésre (adócsalásra) ösztönzött erőszakosan nyomott bérekkel -Az alacsony keresetek kisebb adókulcsát MÉG a követhetetlen és erőforrás-igényes adójóváírás is csökkentette, ráadásul a szerencsétlen paraszt még úgy is érezhette, hogy KAP valamit az államtól, pedig csak visszakapta - vagy nem -Igazságtalanul gazdagnak titulálva, hatványozottan megterhelve már a 300-400 ezer fölött keresőket is (a legálisan bejelentettekről beszélek) -A legális túlórát, szombati- ünnepnapi munkát ugyanígy büntette. Az átállás fájdalmas és szintén igazságtalan, de hiszem, hogy 2-3 éven belül átrendeződés megy végbe itt is. Ne feledjük: az ezelőtti állapot volt igazságtalan és bonyolult.
HSL
2011. augusztus 22. 18:53
Eltolcsy-t leselejtezni, Chikánt a helyébe.
bolá
2011. augusztus 22. 18:30
Bájos, amikor annak az intézménynek vezetője kritizál, amely kitermelte azokat az ortodox monetarista zombikat, a Dimitrov-téri fiukat, akik 35 év szisztematikus munkájával teljesen tönkretették az országot. És ez független attól, hogy adott esetben igaza van, vagy sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!