A frank nem viszi csődbe Magyarországot - állítják a szakértők

2011. augusztus 25. 19:45

A frank-kérdés kimenetele - és a kormányzat reform-csomagja általában - hosszú időre a növekedés stagnálásához vezethet, de nem vezet fizetésképtelenséghez - mondta Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza a Világgazdaság Online-nak.

2011. augusztus 25. 19:45

Magyarország nem megy csődbe a frank szárnyalása miatt - mondta Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza a Világgazdaság Online-nak a svájci UBS Wealth Management szerdai közleményére reagálva, miszerint Kelet-Európát csőd fenyegeti. „A nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál és a vállalatoknál a jelenleginél kicsit magasabb szintre kerülhet, ha a frank/forint árfolyam 240 felett marad hosszabb ideig, azonban a szuverén fizetésképtelenség nagyon valószínűtlen” - állította a szakértő.

Peter Attard Montalto hangsúlyozta, általánosságban a probléma Magyarországon a legnagyobb - a közép-kelet-európai régión belül - a GDP százalékát és a háztartásokat tekintve. AZ IMF-el való kapcsolat megszakítására utalva elmondta, véleménye szerint Magyarország fizetésképtelensége túlzó, bár egyértelműen aggodalomra ad okot, hogy Magyarországnak nincs érdemi támasza. „A frank-kérdés kimenetele (és a kormányzat reform-csomagja általában) hosszú időre a növekedés stagnálásához vezethet, de nem vezet fizetésképtelenséghez” - fűzte hozzá.

Peter Attard Montalto 1,9 százalékos GDP-növekedésre számít Magyarországon 2011-ben, és 1,6 százalékos bővülést vetít előre jövőre.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2011. augusztus 26. 10:57
A frank-hiteleseknek letre kellene hozni egy adatbazist, amiben annak kellene szerepelnie, hogy: 1. szemelyes adatok, hogy elerheto legyen, 2. a jelenlegi ingatlan merete, helye, erteke, 3. a jelenlegi torleszto reszlet es futamideje 4. milyen kissebb ingatlant keres, meret, hely, ertek, torlesztoreszlet Minel nagyobb az adathalmaz, annal konnyebben lehet letrehozni az adas-veteli sorokat, amit az elozo irasomban reszleteztem. Masik lehetseges segitseg az epitoiparral kapcsolatos. Ma a magyar lakasok nagytobbsege rosszul van felosztva. Tul sok a fal es nincs jol kihasznalva a hely. Igy egy nagyobb csalad nem fer el egy kissebb lakasba. Ha a kormany valoban segiteni akar, akkor itt kellene megelolegeznie a nagyobb lakasok kissebb lakasokara torteno felosztasanak a koltsegeit es adocsokkentessel osztonozni a munkakat. Ahogy irtam tul sok a fal. Kepzeljunk el egy lakas bejaratat, ami egy nyitott helyisegbe vezet, ahol van egy amerikai konyha, ebedloasztal, ulo garnitura, TV, mind egy helyisegben szepen elhelyezve. Ahova fal kell, az a haloszoba es a furdoszoba. Aztan nezzuk az ajtokat. Ahol regi tipusu az ajto, annak a nyitasi holtereben nem lehet butort tenni. Ha viszont adokedvezmennyel ki lehetne kedvezmenyesen cserelni falba becsuszo ajtokra, akkor a hely sokkal nagyobba valna. Ezek az ajtok most nagyon dragak es kulfoldrol jonnek be. Kene egy magyar gyarto. Aztan a furdoszobak. Rossz az elrendezes. Hosszu vekony furdoszobak a kad pedig hosszaban van es tul sok helyet foglal el. Ha jol szigetelt lenne az ablak, akkor keresztbe be lehetne tenni a kadat az ablak ala, a tobbi szaniti pedig sokkal kissebb helyen is elferne. Epiteszek tessek segiteni a jo megoldasokkal.
bookmark
2011. augusztus 26. 10:32
Hianyolom a konkret segitokesz otleteket a frank-hitelesek megsegitesere. Tegnapi beirasom hamar lekerult innen az oldalrol igy most megismetlem. ----Kedves olvaso ne menjen el, mert meg van otletem csak ido kell a megirashoz.---- Tegnapi irasom: Tegyuk fel, hogy van 7 csalad, amelyiknek valojaban nincs penze arra, hogy most uj lakast vegyen, +1 valaki, akinek van penze es lakast akar venni, de nem akar eladni semmit. Mindenki mas egy kissebb lakasba szeretne koltozni, aminek a torleszto reszletet ki tudna fizetni, az utolso pedig csak eladni akar, de venni nem. A lakasokat egymastol veszik meg a sorban, tehat tegyuk fel, hogy mindenkinek tetszik a masik lakasa es megfelelo az ara. Szepen sorba kell tenni ar alapjan a lakasokat. ( Itt lehet, haz is, nem ez a lenyeg) Az elso ingatlan ara pl: 30.000.000Ft. Addig lehet ingatlanokat adni venni, amig az ingatlanok kozotti ertek kulonbseg osszege el nem eri a 30.000.000Ft-ot. I.ingatlan ara 30.000.000Ft, amit az elso vevonek kell kifizetnie. (o az akinek van penze). Tehat aki eladta, most van 30.000.000Ft-ja papiron es akar venni egy kissebbett 25.000.000-Ft-ert. A kulonbseg 5.000.000Ft, ami nala marad. Aki neki eladta most van 25.000.000Ft-ja papiron es vesz egy kissebbet 20.000.000Ft-ert. A kulonbseg nala marad es igy tovabb. Mindenki kissebb lakasba megy, tehat az eredeti 30.000.000Ft-ot ugy osszak el egymas kozott, hogy mindenki megkapja a ket ingatlan kozotti kulonbseget. Az elso kivetelevel mindenkinek csak az ugyvedi dijjat es az adas-vetellel kapcsolatos koltsegeket kell kifizetnie es az egesznek ugyanazon napon, vagy idoben ugy sorrendben kell mennie, hogy mindig a nagyobb lakas legyen eladva elobb es utana a kissebb megveve. Ha ezt ugyanannal az ugyvedi irodanal zongorazzak le, akkor valoban megvalosul az, hogy csak egy valakinek van penze, megis 7 ingatlan lett eladva. Ez az angol modszer. Megjegyzes a tegnapi irashoz. A 7 csalad valojaban abban erdekelt, hogy a sor elejen levo legnagyobb lakast el tudjak adni, tehat ebben kellene segiteniuk es egyuttmukodniuk, a tobbi lakast nem kell arulni, mert egymas kozt megegyeztek. Ahogy a legnagyobb lakas el van adva penz kerul a rendszerben es egy nap alatt el lehet adni az ingatlan sort. Folyt. kov....
sky.net
2011. augusztus 26. 08:52
egyébként fizetésképtelen országról beszélt ... persze ha magánemberek döglenek bele azt mit érdekli ? az nem közgazdasági probléma
Peter8811
2011. augusztus 26. 08:51
Persze még lehet egy darabig ideológiát gyártani a miértre, szerzett jog meg az Isten nekünk adta a Honvédséget. Szerintem az MSZP SZDSZ alatt ez inkább Honvétség volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!