Szabványra várnak a megvásárolt trolik

2011. július 12. 19:16

Tizenöt használt, de jó állapotú MAN trolibusszal váltaná ki a BKV a leamortizálódott szovjet járművek legrosszabb darabjait, csakhogy nincs és őszig nem is lesz olyan magyar szabvány, ami alapján megkaphatnák az engedélyt.

2011. július 12. 19:16

Tizenöt használt, de jó állapotú MAN trolibusszal váltaná ki a BKV a leamortizálódott szovjet járművek legrosszabb darabjait. Az eberswaldei kocsik első két példánya már megérkezett a fővárosba, azonban azok csak a magyar előírásoknak megfelelő átalakítások és felújítások után állhatnak forgalomba. Erre legkorábban ősszel kerülhet sor, jelenleg ugyanis nincs olyan magyar szabvány, amely alapján kiadhatnák az üzembe állításhoz szükséges engedélyeket. Az eljárási kérdések felülvizsgálata jelenleg folyamatban van.

A korábbi vasúti törvényt tavaly év végén – elsősorban uniós jogharmonizációs okokból – módosítani kellett, s ennek során a trolibuszok kikerültek a vasúti járművek jogszabályban definiált köréből, de nem sorolták át más járműcsoportba sem - írja a NOL. A lap információi szerint a jogszabályi hiátus oka a trolibusz sajátos szabályozási igényében keresendő.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy véli, hogy a szabályváltozások nem okoznak érdemi fennakadást a trolibuszok engedélyezésében, így forgalomba helyezésük időben megtörténhet. A szaktárca szerdán egyeztet a hatósággal a szabályozási, engedélyezési kérdésekről.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. július 13. 12:38
Jól állunk mi szabvány ügyben. Alstromnak nem adtunk engedélyt, mert az 50-es évek technológiája alapján készül szovjet metróra volt írva a szabvány. Trolira meg még szabványunk sincs, mert valaki elfelejtette felsorolni a járművek között... :D
bigyomail
2011. július 13. 12:38
Jól állunk mi szabvány ügyben. Alstromnak nem adtunk engedélyt, mert az 50-es évek technológiája alapján készül szovjet metróra volt írva a szabvány. Trolira meg még szabványunk sincs, mert valaki elfelejtette felsorolni a járművek között... :D
marko11
2011. július 13. 08:57
OFF! UFF! Engem ezzel a "kiváltani" szóval - a fenti értelemben - világgá lehet üldözni. Azt hiszem a félművelt mainstream közgazdák hozták forgalomba. Miközben van helyettesít, pótol, lecserél, kicserél stb. szavunk.
drieno
2011. július 12. 20:52
egyre érthetetlenebb, miért nem vesszük egyszerűen át az EU szabványt a közlekedésben, hacsak azért nem, mert annyival előrébb tartunk a műszaki fejlődésben, mint az elmaradott osztrákok vagy a még elmaradottabb németek .... mi a bánatos f@szért kell nekünk még barkácsolni valamin, amit trolinak készítettek, troliként üzemelt és troliként fog üzemelni? különben is az Isten mentsen meg minket a bkv-s műszaki matadoroktól, képesek ezeket is öngyulladóvá alakítani, mint bármit, ami a kezük ügyébe kerül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!