Világörökségi listára tenné a kormány Házsongárdot

2011. június 17. 08:26

A Házsongárdi temetőben található sírhelyek és egyéb kegyeleti helyek kiemelkedő történelmi és kulturális jelentőségűek - közölte Semjén Zsolt.

2011. június 17. 08:26

A magyar kormány javaslatot kíván tenni arra, hogy a Házsongárdi temető Románia UNESCO-listájára kerüljön - közölte Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén a jobbikos Szávay István felvetésére közölte, mivel a Házsongárdi temetőben található sírhelyek és egyéb kegyeleti helyek kiemelkedő történelmi és kulturális jelentőségűek. Mivel azonban az UNESCO által biztosított védelmi rendszer abból indul ki, hogy minden állam érdeke, hogy a területén található kulturális értékeket meg őrizze, nem teszi lehetővé azt, hogy egy másik állam ebbe a folyamatba beavatkozzon. Ennek értelmében a nemzeti kisebbséghez tartozó kulturális érdekek védelmében beavatkozásra nem biztosit lehetőséget az egyezmény - mondta Semjén.

A Házsongárdi temető védetté nyilvánításához valamennyi sírhelyet védetté kell nyilvánítani, melyhez műholdas felmérés szükséges. Ennek megtervezése és megvalósítása már megkezdődött.

Semjén Zsolt felidézte, hogy a román–magyar kisebbségi vegyes bizottság június 1-jén tartott ülésén a magyar fél ajánlásként fogalmazta meg a Házsongárdi temető kiemelt fontosságú ügyként való kezelését. Hozzátette: a kormány figyelemmel kíséri a temetőben történő eseményeket, a síremlékek gondozását elvállaló alapítvánnyal állandó kapcsolatban áll.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. június 17. 15:35
megérdemli, szép a kolozsvári temető. csak mindent ellopnak belőle.
magnamater
2011. június 17. 10:02
Az Unesco nem veszi figyelembe, hogy a Magyarországot környező államok érdeke éppen az, hogy a magyar múltat eltűntesse.Egymás után tűnnek el sírok, sírfeliratok, minden, ami az eredeti tuljdonosra emlékeztet. Ezt meg kellene értetni az UNESCoval, s e lépéseket már régen meg kellett volna tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!