Megnyerte a BKV az Alstom-pert

2011. június 10. 17:54

A másodfokon eljáró versailles-i bíróság jogerősen elutasította az Alstom kérelmét, így a BKV lehívhatja a bankgaranciát. A pénzintézeteknek öt napjuk van átutalni az összeget a fővárosi közlekedési cégnek. Az Alstom tudomásul vette a döntést, de továbbra is vitatja a szerződés felbontásának jogosságát.

2011. június 10. 17:54

Lehívhatja a BKV a metrókocsi-szerződés bankgaranciáját – közölte Tarlós István főpolgármester és György István főpolgármester-helyettes pénteken. A másodfokon eljáró versailles-i bíróság ugyanis jogerősen hatályon kívül helyezte a Nanterre-i Kereskedelmi Bíróság 2010. december 3-án hozott határozatának minden rendelkezését. A bíróság elutasította az Alstom kérelmét, így a Bayerische Landesbank és a Credit Agricole Corporate and Investment Bank teljesítheti fizetési kötelezettségét a BKV-val szemben. A határozat azt is megállapítja: a BKV igazolta, hogy szabályosan hívta le az alperes bankok által kibocsátott bankgaranciát. A bíróság ezenfelül a fellebbezési költségek megfizetésére kötelezi az Alstomot – áll a közleményben. A bankoknak az MTI információja szerint öt napon belül kell átutalniuk a több mint 30 milliárdos összeget a budapesti közlekedési cégnek.

Az Alstom tudomásul veszi a Versailles-i Fellebbviteli Bíróság döntését - áll a cég Indexnek küldött közleményében. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez csak egy ideiglenes intézkedés a garanciák lehívása ügyében: a bíróság nem vizsgálta és nem hozott döntést a BKV szerződésbontásának tekintetében, amelyet az Alstom továbbra is jogszerűtlennek tart, ezért a megfelelő módon és fórumokon folytatja szerződéses jogainak érvényesítését. Az Alstom korábbi jelzéseinek megfelelően továbbra is elkötelezett abban, hogy a Budapestnek gyártott metró kocsik összes vitás kérdéseit tárgyalás során mindkét fél és a budapesti utazóközönség érdekeit figyelembe véve megoldja - írja a cég.

A BKV október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban. A felbontással egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt bankgaranciát, amelynek jogosságát az Alstom vitatta, be is perelte a BKV-t emiatt. Az ügy végül egy nanterre-i bíróságon kezdődött meg, amely elsőfokon megtiltotta a BKV-nak a bankgarancia lehívását. A mostani, immáron jogerős döntést ezt helyezte hatályon kívül.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julio Salazar
2011. június 14. 09:58
Némi kompenzáció Trianon miatt !
nyugalmazott tanár
2011. június 13. 10:47
Amit Demszkyéknek 8 év alatt sikerült elqrniuk (hogy a klasszikust idézzem), azt az új vezetés egy év alatt rendbe tette? Hol van ilyenkor az ellenzék meakulpázása? Lapulnak csendben, mint Szerafin a fűben. Ébresztő, liberálisék!!!! Szocik!!!! Komcsik!!!! Lehet bocsánatot kérni!!!! És sürgösen visszatenni az elherdáltakat.
NoCsak
2011. június 11. 19:32
Várúr, igazad lehet. De most nem lennék meglepve, ismervén a metró körüli hazudozásokat, elhallgatásokat, hogy Fellegi úr Moszkvában versenytárgyalás produkálna az orosz gyártóval és az Alstommal. Amiből elképzelhető, hogy az Alstom vesztesen kerül ki és az oroszokkal csináltatjuk meg a metró szerelvényeket. Végtére is jó 40 évig elgurulásztak nálunk! Sajnos még egy óriási a tüske bennem, hogy a Ganz-Mávag is képes lett volna a metró szerelvényeket legyártani annak idején, amit azóta a földdel tettek egyelővé az elvtársak!!! (vagyis kínai raktárak, katicafényező üzemek vannak benne)
z.marian
2011. június 11. 13:55
Helyes, végre valamiben nyer a magyar állam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!