Járóka Lívia az év EP-képviselője

2011. június 24. 16:36

A Nézőpont Intézet elemzése szerint Járóka Lívia volt az év magyar EP-képviselője, mivel az európai romastratégia élharcosaként sikerült áttörést elérnie a témában.

2011. június 24. 16:36

A Nézőpont Intézet átfogó elemzése szerint Járóka Lívia (Fidesz–KDNP) volt az év magyar EP-képviselője, mivel az európai romastratégia élharcosaként mind magyar, mind európai szempontból fontos témában sikerült áttörést elérnie, s eközben a nemzeti érdeket képviselte az európai belpolitikában. Jelentését az Európai Parlament 90 százalékos többséggel fogadta el.

Az intézet a magyar EP-képviselők elmúlt évének értékelését három fő szempont alapján dolgozták ki. Megvizsgálták a képviselők európai belpolitikában játszott szerepét. A Nézőpont Intézet szerint bár a plenáris ülésen való felszólalás látványos, de az európai belpolitika szempontjából egy-egy témában az EP állásfoglalásának előkészítése sokkal fontosabb. E szempontból az elmúlt évben Surján László (Fidesz–KDNP) munkája volt a legfigyelemreméltóbb, mivel ő volt a 2010-es európai költségvetés jelentéstevője.

A második vizsgálati szempont a magyar belpolitika európai megjelenése volt. A nemzeti szinten ellenzékbe szorult pártok EP-képviselői az európai belpolitikát a kormánykritika fórumaként is felhasználhatják. Mivel a legtöbb EP-képviselő valamelyik európai pártcsaládnak is tagja, a nemzeti szintű kormány–ellenzék ellentétek az európai szintű pártpolitikában is megjelenhetnek. E téren a szocialista politikusok voltak a legaktívabbak. A harmadik szempont során azt vizsgálták, hogy milyen mértékben sikerült érvényesítenie a magyar EP-képviselőknek a magyar érdekeket az európai belpolitikában. A Nézőpont Intézet szerint a leglátványosabb munkát ezen a területen tavaly Járóka Lívia végezte.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik