Érvénytelen a püspökladányi időközi választás

2011. június 06. 11:38

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen püspökladányi országgyűlési választást a Fidesz jelöltje nyerte. Szintén kormánypárti győzelem született egy debreceni önkormányzati képviselő-választáson. Kósa Lajos szerint ezek a győzelmek azt jelentik, hogy az aktív szavazók támogatják a kormányt.

2011. június 06. 11:38

Arnóth Sándor fideszes parlamenti képviselő tragikus halála miatt tartottak vasárnap időközi országgyűlési választást Püspökladányban. A voksolás azonban érvénytelen lett, mert a választásra jogosultak mindössze 28 százaléka ment el szavazni. Az érvényességhez a szavazók több mint felének kellett volna az urnákhoz járulnia. A választáson négyen indultak: Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 52 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 27 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 15,7 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,6 százalékát szerezte meg. Az időközi választás második fordulóját július 19-én tartják, akkor az érvényességhez már elég lesz a jogosultak 25 százalékának részvétele is.

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak Debrecen 9. számú választókerületében is vasárnap. A voksolást Komolay Szabolcs, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg 445 szavazattal, a voksok mintegy 47 százalékával. A második helyen egy független jelölt végzett, a Jobbik jelöltje harmadik lett, az MSZP jelöltjére leadott negyven szavazat csak a negyedik helyre volt elég, ötödik helyen egy másik helyi baloldali szervezet, a DISZ politikusa végzett. A hat induló közül a legkevesebb voksot - összesen 31 szavazatot - a LMP jelöltje kapta.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a két időközi választást értékelve elmondta, általános tendencia, hogy az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója érvénytelen, ugyanis nincs választási hangulat az országban, s így nehéz elvinni az embereket szavazni. Ugyanakkor az eredményekből látszik, hogy az állampolgárok támogatják az Orbán-kormány politikáját, az aktív választók nem fordultak el a jobboldali kormánytól.

Dúró Dóra szerint az időközi választás eredménye azt mutatja, hogy a Jobbik valódi második erővé vált és az emberek valódi váltópártként tekintenek az ellenzéki pártra.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2011. június 06. 12:23
Ahhoz képest, ami első fordulóban időközin lenni szokott, nem is volt alacsony a részvétel. Persze, a fidesznek következtetést nem nagyon szabad levonnia belőle, legalábbis saját magára nézve, de azért az MSZP-re annyit azért lehet, hogy ez bizony százalékban kifejezve gyengébb eredmény, mint a tavalyi választáson. És az mszp szavazatait (ha valaki egyáltalán) nem az LMP vitte el, hanem a szélsőjobb. Mindig a politikai szférikus ponton a legnagyobb a forgalom ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!