Önkormányzatok: Kósa vs. kormány

2011. március 08. 09:11

A debreceni polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány központosítana bizonyos önkormányzati feladatokat. Az eljárás Kósa szerint tisztességtelen, hiszen a városok az előző ciklusban is a Fidesz bázisát adták - értesült az Origo.

2011. március 08. 09:11

A kormányzati közigazgatási reform kapcsán, az önkormányzati működés átalakításával kapcsolatban alakult ki a kormány legnagyobb belső konfliktusa - írja az Origo. Az oktatás, a hatóságok, illetve az egészségügyi ellátás és a gazdálkodás központosításán túl szabályoznák az önkormázatok hitelfelvételét is. A tervek szerint efféle pénzügyi eszközökhöz csak számvevőszéki engedéllyel fordulhatnának a városok.

Az ügy főszereplője a portál szerint Kósa Lajos, aki Debrecen polgármestereként személyes ügyként kezeli az önkormányzatok kérdését. Noha a politikus nem tartja magát hangadónak, ám minden eszközzel azért küzd, hogy az önkormányzatoktól minél kevesebb feladatot vegyenek el.

A kormány csökkentené a városok befolyását, mivel a feladatok centralizációja szerintük gazdaságosabb működést eredményez. Kósa Lajos szerint ez a hozzáállás tisztességtelen, hiszen a fideszes vezetésű városok az előző ciklus alatt is erejüket megfeszítve tartották fenn intézményeiket. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2011. március 08. 13:07
Érdekes, mikor tegnap Kósáéval azonos nézőpontomat kifejtettem, mekkora komcsi voltam.
drieno
2011. március 08. 12:28
kósának több okból is igaza lehet de főleg azért, mert ő működtette a rendszereket, illetve folyamatosan működteti is ezeket, ellentétben a kiszervezést pártoló és szervező, inkább elméleti emberekkel legalább a működő szisztémákat meg kéne hagyni, és inkább a működést segíteni, mint egy kialakulatlan rendszer felépítésével szükségszerűen járó konfliktusokat és egyéb problémákat felvállalni remélem, kósa nyer a kérdéskörben, és inkább a debreceni, működési modell lesz a példa, mint a működő rendszerek szétzúzása - nem mellesleg kósa és sikeres polgármestertársai egy ilyen lépés után ellehetetlenülnének a választóik előtt az első működési zavar után, aminek a bekövetkezése gyakorlatilag garantált ilyen bevezetés és megközelítés után - még ha át is akarnák építeni a szisztémát, ahhoz is több idő kéne és egy nagyon kiérlelt másik modell, ami nincs viktor rossz személyi döntései elképesztő és felesleges problémák tucatjait kezdik okozni, súlyosbítva a meh-ben megtartott komcsikkal meg tarlóssal tartós működési zavarokhoz vezethetnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!