EP: Kadhafi nem legitim

2011. március 09. 17:38

Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Moamer Kadhafi líbiai vezető saját népe bombázásával elveszítette legitimitását.

2011. március 09. 17:38

Buzek sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy mielőbb döntsön a líbiai légtérzárról, de mint mondta, az EP csütörtöki határozatának elfogadása előtt csupán személyes véleményét mondhatja. Buzek szerint a „saját népe ellen forduló Kadhafi nem maradhat hatalmon”, ám a katonai beavatkozásról szóló döntés „nagyon nehéz”, figyelembe kell venni az arab országok, az Arab Liga véleményét is. Az EP-elnök korainak tartotta arról nyilatkozni, vajon elismerje-e az EU a líbiai Ideiglenes Nemzeti Tanácsot, amelynek képviselői az EP liberális frakciójának meghívására tájékoztatták a képviselőket a líbiai helyzetről.

Buzek elmondta, hogy a jövő héten a térségbe látogat, Tunézia és Egyiptom szerepel a programjában, de valószínűleg eljut a líbiai határrégióba is. Az EP csütörtökön szavaz a Líbiáról szóló határozatról. Mind a zöld, mind a liberális frakció egyértelműen a légtérzár elrendelését szorgalmazza, míg a szocialista és a néppárti frakció szerdán még óvatosabb álláspontra helyezkedett.

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök, ugyancsak Strasbourgban a maga részéről szerdán felszólította az Európai Uniót, hogy a líbiai légtérzárról folytasson konzultációt az ENSZ Biztonsági Tanácsával (BT), hogy közösen jussanak döntésre. Schmitt is személyes véleményét hangoztatta, és közölte, bár tisztában van azzal, hogy erre még nem volt precedens, az EU és az ENSZ BT konzultációját tartja szükségesnek, a „légtér bezárása szabadságjogokat, biztonságot érintő” kérdés, amellyel nagyfokú óvatosságra van szükség – mondotta. Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy decemberben részt vett az Afrika-Európa csúcstalálkozón, és akkor még úgy tűnt, hogy Líbia és annak vezetője az észak-afrikai országok „vezető ereje”. „Akkor éppen Tripoliban voltunk, és úgy tűnt, hogy kézben tartja a dolgokat”. „A demokratizálódási folyamat, a szabadságszeretet” elérte Líbiát – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. március 10. 15:42
Fokozatok: Nem legitim Tömegpusztító fegyvereket gyárt Tagadja a holokausztot
magnamater
2011. március 10. 10:36
jav,: illegitimitás
magnamater
2011. március 10. 10:30
Hogy Gyurcsánnyal kapcsolatban fel se merűlt az Európa -parlamentben az illegimitás gondolata, nyilván annak oka, Magyarországnak nincsen eladó kőolaja
MakkA
2011. március 10. 10:06
Nem is értem, hogy politikus hogy mondhat ilyet. Egyrészt akkor eddig hogyan bizniszeltek vele? Másrészt akkor minden vezető, aki országában a felkelőkre, lázongókra, tüntetőkre támad, illegitimmé válik? Taiwan legitim, vagy sem? 56 leverése utána Kádár kormány legitim volt? Ha nem, akkor miért foglalkozunk az általa felvett hitelekkel? Ha igen, akkor miért is szomorkodunk nov. 4-én? Ez a legitim kormány - illegitim kormány lényegében a médiának adja meg az alaphangot. Tessék, mától lehet fikázni Kadhafit. ma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!