Nyilvánosak a 2006-os zavargások titkosított jegyzőkönyvei

2011. február 18. 08:23

Feloldották a titkosítását azoknak a jegyzőkönyveknek, amelyek a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok összevont ülésein készültek - írja a Népszabadság. „Egyszer és mindenkorra leszögezem: ez a csőcselék nem a Fidesz vagy az MSZP politikai céljait követte” – mondta az egyik ülésen Szilvásy György. Petrétei József felvetette a szükségállapot kihirdetésének eshetőségét is.

2011. február 18. 08:23
Megszüntették a szigorúan titkos, államtitok minősítését azoknak a jegyzőkönyveknek, amelyek még a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készültek - írja a Népszabadság. A dokumentumokat nyolcvan évre titkosította Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója: az azóta átkeresztelt hivatal új vezetője Balajti László altábornagy feloldotta a titkosítást.
 
A tévéostromot követő napon, 2006. szeptember 19-én tartott emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságok közös ülésén Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter (a nemzetbiztonsági kabinet vezetője) beszámolójában elmondta, sem az NBH, sem a rendőrség nem jelezte, szélsőséges megmozdulásokra lehet számítani. „Egyszer és mindenkorra leszögezem: ez a csőcselék – nemcsak idézőjelben, hanem valóságosan is – nem a Fidesz vagy az MSZP politikai céljait követte” – mondta Szilvásy. A miniszter közölte, a Kossuth téri demonstráción azonosították többek közt Zagyva Gyulát és Wittner Máriát is. Az ülésen jelen lévő Demeter Ervin kikérte magának az összemosást. A jegyzőkönyv Budaházy György nevét helytelenül, „Dunaházi Györgyként” említi. Petrétei József akkori igazságügy-miniszter az ülésen közölte, amennyiben az események folytatódnak, el kell gondolkodni a szükségállapot kihirdetésén.
 
A bizottságok október 31-én tartott közös ülésén ismét meghallgatták Szilvásy Györgyöt, ezúttal az október 23-i eseményekkel kapcsolatban. Szilvásy elmondta, a szélsőségesekből álló struktúrát 3-5 szellemi vezető és 6-8 szervező irányítja, „legális és nem legális körök” fonódnak össze. A miniszter szerint Budai Gyula, Kondor Katalin és Grespik László is rendre egyeztet a demonstrálókkal, ám hozzátette, ők nem követnek el bűncselekményt.

Frissítés: A Fidesz szerint politikai okokból titkosították a 2006-os események utáni parlamenti bizottságok üléseinek jegyzőkönyveit. Gulyás Gergely szerint néhány személyes adatot leszámítva nem indokolt a titkosítás, és csak az előző kormányzat érdekeit szolgálta. A politikus mindezt azzal indokolta, hogy a dokumentumokból is kiderül, hogy a Fideszt semmilyen felelősség nem terhelte az akkori eseményekért, de a nyilvánosság előtt ezzel ellentétes kormányzati kommunikáció folyt.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2011. február 18. 10:41
Nyilvánosak... és irtó unalmasak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!