Nyolcszázan Tamás Gáspár Miklós kirúgása ellen

2010. november 19. 12:15

Majdnem 800-an írták alá azt a petíciót, mely az MTA Filozófiai Kutatóintézetének élére kinevezett Boros János tevékenységét kritizálja.

2010. november 19. 12:15

Egyetemi tanárok kezdeményeztek petíciót az MTA Filozófiai Kutatóintézetének év elején kinevezett igazgatójának intézkedései miatt. A petíciót Radnóti Sándor fogalmazta meg, aki szerint Boros János „gyakorlattá tette a munkavállalói jogok lábbal tiprását, a konfrontációt, a fenyegetést, a félrevezetést, a vezetői hatalommal való visszaélést”.

A petíció szerint Boros nyáron olyan eljárás keretében minősítette alkalmatlannak az akadémia filozófusainak mintegy kétharmadát, hogy annak „jogi aggályosságát és korlátozott érvényét később (…) Pálinkás József, az MTA elnöke is megerősítette”. Ennek ellenére „a napokban az MTA Filozófiai Bizottságának figyelmeztetését és Pálinkás József elnök úr egyértelműen deklarált állásfoglalását semmibe véve, öt kutató (Ferencz Sándor, Horváth Pál, Laki János, Mesterházi Miklós, Tamás Gáspár Miklós) eltávolításával, illetve további kirúgások kilátásba helyezésével megkezdte az MTA Filozófiai Kutatóintézetének szétdúlását” - hívja fel a figyelmet a dokumentum.

A tiltakozó dokumentum aláírói eddig majdnem nyolcszázan vannak, köztük Heller Ágnes, Ludassy Mária, Halmai Gábor, Kis János, Tengelyi László, Bacsó Béla, Tverdota György és Szilágyi Ákos.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teres
2010. december 07. 01:29
Nem látom át az intézet működését, az MTA alkalmazási feltételeit stb, no meg hogy TGM ezeknek mennyire felelhetett meg, de úgy látom, az aláírók között ott van a szakma tekintélyes része, köztük konzervatívok és liberálisok, továbbá egyáltalán nem politika-filozófusok, nem párt-elkötelezettek egyaránt. Sokan nemzetközileg elismert szaktekintélyek. Miért gondoljátok, hogy jobban átlátjátok ezt a kérdést, mint ők? Szükség van mind balos, mind jobbos gondolkodókra. Az pedig a szakma belső ügye kell legyen, hogy kiket gondol érdemesnek egy kutatócsoporti állásra.
balbako_
2010. november 21. 17:45
Még nem tűnt fel senkinek, hogy ezek megélhetési aláírók?
filózó-fuss
2010. november 21. 16:24
Meg kellene szüntetni az egész Filozófiai Intézetet a sok ingyenélő naplopó szélhámos filozófussal együtt úgy, ahogy van. A filozófia a múltban hasznos volt, de napjainkra már teljesen meddő, haszontalan, sehova se vezető vizsgálódássá vált. Az alábbi linken: www.jasonfbrennan.com/RatioScepticism.doc olvasható egy filozófus érvelése a filozófia haszontalansága mellett.
drienovác
2010. november 19. 16:32
A szavazópolgárok két harmada azt helyesli, ha a szabályok mindenkire vonatkoznak, még a Magyarországon állomásozó a szabadelvű zsidó értelmiségre is! Tiltakozhatnak 10000-en is, ezzel csak azt bizonyítják, hogy szarnak a magyarországi törvényekre, ráadásul önérdekből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!