Nem lesz Szerencsen hőerőmű

2010. október 06. 21:20

Koncz Ferenc, a település új polgármestere leszögezte: nem hozzák létre a Tokaj-hegyaljai borvidék szalmatüzelésű hőerőművét. A beruházás körül évek óta heves vita folyik.

2010. október 06. 21:20

Szerencs új polgármestere, a fideszes Koncz Ferenc kijelentette: nem fog megépülni a városba tervezett szalmatüzelésű hőerőmű. A politikus az MR1-Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta: a beruházó felajánlotta az önkormányzatnak azt az ingatlant, ahol az erőművet megépítették volna.

A hőerőművel kapcsolatban vasárnap véleménynyilvánító szavazást is lebonyolítottak, itt a többség a munkahelyteremtésre szavazott. Évek óta folyik vita arról: szabad-e a világörökségnek számító Tokaj-hegyaljai borvidéken hőerőművet építeni. A térségben jelenleg üveggyapotgyár és egy napelemgyártó üzem megépítésével kapcsolatban folynak tárgyalások.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. október 09. 18:09
Áljatok meg egy pillanatra! Nem Szerencs környékén termett volna a szalma, hanem hordták volna mintegy 100 km. körzetből. Ezek egyrésze a Tiszán keresztül jött volna /mert tuloldalon termett. Szerencs nem a helyi szalma, hanem a helyi szoci polgármester miatt került a képbe, mert a nagy autóforgalmat csak az ütődöttek vállalták! Az Alföldön van létjogosultsága, de tudni kell, hogy ahol áttérnek a szalma alapanyag előállitására, ott többszöröse lesz a munkanélküli, mint amennyi ember munkához jut Szerencsen. Mezőgazdaságunknak most munkahelyeket kell teremteniés sok más egyéb legyen a meghatározó piaci termék, hanem a magyar, mert az munkahelyeket teremt. Ne kinai hagyma, lengyel krumpli, holland zöldség, olasz gyümölcs....stb. Értjük egymást!
csak én
2010. október 07. 20:06
No igen, a Dánok is bolsik, ugye, mert ott több tucat van?! És itt 10 forint 100-at generál bocsi! Zárt rakterű? Úha.... És elmondanám, hogy jelen pillanatban is folynak tárgyalások ilyen erőmű építésére, és semmi köze a komcsikhoz, sőt meglepetésre Gyurcsányhoz se! Ez pont akkora üzlet a Fidesznek is.
valv
2010. október 07. 19:32
Még egyszer a lényeg: "That means that the truck should travel 17,000 km with a load of straw in order to emit the same amount of CO2 that is saved by using the truck load of straw as a fuel instead of coal." Azaz, egy szalmaszállító kamion 17000 km-t mehet, hogy annyi CO2-t bocsásson ki mint amit a szállítmánya reprezentál. szvsz lehetne 90 kilóméterrel délebbre az erőmű, vagy még jobb hogyha autópálya mentén elviszik valahova (ma már zárt rakterű kamionokban szállítják a szalmát) A forrás: Straw for Energy Production. Technology-Environment-Economy [Internet]: The Centre for Biomass Technology; c1998. Available from: http://www.videncenter.dk/uk/index.htm
valv
2010. október 07. 19:28
De mér nem építik meg máshol, mondjuk délebbre? Most írtam a szalmaerőművekről beadandó dolgozatot. “Admittedly, the great number of trucks transporting straw to plants or transport over great distances emit CO2 to the atmosphere caused by the engines of the trucks. A truck travels 2 3 km on one litre of diesel oil, thereby emitting 2.7 kg CO2. Therefore, the CO2 emission can be estimated at approx. 1 kg per km travelled. A truck load of straw with a calorific value of 14.5 GJ/tonne weighs 11-12 tonnes and represents an amount of energy of approx. 170 GJ. Since the CO2 emission from coal is approx. 100 kg/GJ, then the straw corresponds to a CO2 emission of approx. 17 tonnes subject to coal being burnt instead of straw. That means that the truck should travel 17,000 km with a load of straw in order to emit the same amount of CO2 that is saved by using the truck load of straw as a fuel instead of coal. It can also be expressed by saying that the CO2 saving is reduced by approx. 0.6% per 100 km transport distance travelled.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!