Buktatnának az egyetemeken

2010. október 22. 14:50

Az új felsőoktatási törvény buktatást vezetne be az egyetemeken, a diákönkormányzatoknak csak véleményezési jogot adna bizonyos kérdésekben, a keretszámokat pedig stratégiai célokat követve határoznák meg.

2010. október 22. 14:50

Korlátozná az egyetemi hallgatók tantárgyfelvételi és vizsgázási lehetőségeit az új felsőoktatási törvény koncepciója. Egy tárgyat csak kétszer vehetnének fel a hallgatók, és csak 2-2 alkalommal vizsgázhatnának; ha ez nem sikerül, egyetemi tanulmányaik véget érnek - írja az Index. Korlátoznák a hallgatók beleszólását a tanulmányi és vizsgaszabályzat, illetve térítési és juttatási szabályzat kérdéseibe is.

Ezekben az ügyekben a rendszerváltás óta egyetértési joga van a hallgatóknak, ezt most megszüntetnék, és helyette érdemi beleszólási lehetőséget nem garantáló „véleményezési” jogot kapnának a hallgatók. A tervezet a felvételit két tárgyból tett emelt szintű érettségi teljesítéséhez kötné. Ha a jelentkező nem nyert felvételt, elégséges pontszám alapján átirányítható lenne más azonos vagy rokon szakon képző felsőoktatási intézménybe akkor is, ha azt nem jelölte meg. Az intézmények felvételi keretszámait és ponthatárait „stratégiai célokat követve” állapítanák meg.
 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KDNP-s megmondó
2010. október 23. 13:02
Ez rossz ötlet. Szak és (büfé)szak között van különbség, tantárgy és tantárgy között is. Pláne a műszaki karokon, ahol könnyen előfordul, hogy valaki betlizik egy tárgyból, aztán ha mégegyszer, akkor mi van? Én inkább az évi min. 30 kreditet vezetném be, az már alaosabb képet fest egy hallgatóról, hogy kreditet gyűjt, mint hogy hányszor vesz fel egy tárgyat. A kétszeri vizsga pedig totális baromság, nálunk a 3. egyébként is FIZETŐS!
valv
2010. október 23. 01:23
Héhéhé álljon meg a verekedés! Vegyük csak az én szakomat, BME villamosmérnöki. Vegyük a legnehezebb tárgyat. Friss adatok (2010): Elektromágneses terek tárgyból (másodéves tárgy) 385 emberből 15-nek sikerült az első zh 4.25%, 2 embernek az aláírás is! (mehet vizsgázni) Előző félévben ez az arány 10% volt. Két zh van. http://psat.evt.bme.hu/emt_eredmeny.pdf A legjobb jegy két 3-as, van pár kettes, a többi karó! Érdemes megfigyelni hogy sokan az előző félévekről hozzák az aláírást, azaz már min. 1 félévben vették fel a tárgyat. És akkor még nem beszéltünk arról hogy eddig még csak eljutott a vizsgáig, de a vizsga is atomdurva ám! Úgy kell kalkulálni, hogy az első vizsgán nem lehet átmenni ha nem vagy zseni, többedszörre sikerülhet. Én az első félévben megszereztem az aláírást, abban a félévben egy vizsgára mentem el amin természetesen meghúztak, következő félévben az első vizsgán megint, és második alkalommal mentem át... Én - sok éves ösztöndíjátlagok alapján, tanulmányi szempontból - az évfolyamom első harmadának alján vagyok, azaz az évfolyam 2/3-a tanul 'rosszabbul' . Volt szobatársaim tán 3-szor 4-szer vették fel a tárgyat (3-4 félévben) a BME-n minden tárgyból egy félévben kétszer lehet próbálkozni, és egy tárgyból harmadjára. A tanárokról annyit, hogy őket nem nagyon érdeklik még az egyetemi szabályzatok sem, az állami se nagyon érdekelné ha bevezetnék, hiába írod le a tételt, ha belekérdez valahova és nem válaszolsz rögtön vagy nem kristálytiszta, kirúg. Kurvára bírom hogy a tanárit végzett Pokorni meg a Közgázon végzett sok baromarcú politikus akarja megmondani, pl. egy BME-nek, hogy hány félévben lehessen felvenni egy tárgyat és hányszor lehessen elmenni vizsgázni. Írásba adom neked hogy a Pokorni az egész oktatásügyi államtitkárság emberei nem bírnának elvégezni egy nehezebb szakot a BME-n, kirúgnák őket első félév után. Eleddig úgy volt a szakunkon, hogy az egyetemre bejutóknak az 50%-a végzi el az egyetemet és diplomázik le. (Igen, többségük félévhalasztással.) Ha bevezetik a hülye törvényüket, majd lemegy 10%-ra. Gratulálok!
gatyakorc
2010. október 22. 18:48
"Elégséges pontszám alapján átirányítható lenne más azonos vagy rokon szakon képző felsőoktatási intézménybe akkor is, ha azt nem jelölte meg." A többit még értem (mármint, hogy mi akar lenni a céljuk), de ennek a gründolt diplomagyárak fenntartásán kívül semmi értelme... ha valaki csak ELTE-s, SZTE-s stb. szakra jelentkezik falleológusnak, de ugyane szakra harmadik helyen a Nyugat-Magyarországi Egyetemre vagy a Károly Róbert Főiskolára nem adja be a jelentkezését, az nem véletlen ám. Most egy csomó szerencsétlen embert be fognak így tuszkolni gagyi helyekre, amik amúgy elsorvadnának, ők meg tanulhatnának addig is mást. Ehelyett majd elbaszhatnak pár évet az életükből úgy, hogy tudják, hogy elbasszák... A vizsgaszigorítások oké, de az a helyzet, hogy ez igazából tanári hozzáállás kérdése mindenütt. Aki akarta, az eddigi rendszerben is kitaposhatta a hallgatókból a kettesért a minimáltudást, aki meg szarik a közepébe, és csak a fejkvóta érdekli, azt ezután is csak az fogja.
Ringman
2010. október 22. 17:25
Buktatással/kirúgással nem értek egyet. Ellenben, ha bukott krediteket teljes áron (mint költségtérítésesnél) kellene kifizetni, az rendben lenne. A jelenlegi oktatók objektív vizsgáztatási szokásait tekintve felelőtlenség lenne szerintem. Az alacsony színvonal nem csak amiatt van, hogy nem elég képzettek a hallgatók (ha nagyobb a gimnáziumi és az egyetemi/főiskolai elvárás, a színvonal is nőne, nincsenek a diákok - én sem voltam - rákényszerítve), hanem az oktatók és jegyzeteik minőségétől (ki tud több idegen szót és hosszabb összetett mondatokat alkalmazni - oktatók közötti jegyzetírási verseny: egyszerű dolgok bonyolult módon történő előadása), tananyag haszontalanságától - minek tanuljam meg, ha úgysem használom) is. Ettől függetlenül félelmetes, hogy milyen arcok végzik el az egyetemet. :) Ja BME-vel kapcsolatban vannak tapasztalataim, nem bölcsész/kommunikáció/tanárképzéssel. "Ha a jelentkező nem nyert felvételt, elégséges pontszám alapján átirányítható lenne más azonos vagy rokon szakon képző felsőoktatási intézménybe akkor is, ha azt nem jelölte meg." Ezt hogy gondolták? Ha Debrecenbe jelentkeztem tetszőleges szakra, nem vettek fel, csak ugyancsak Debrecenbe egy másik szakra, majd elküldenek az első szak soproni képzésére? Vagy felajánlalák, mint lehetőséget? "Az intézmények felvételi keretszámait és ponthatárait „stratégiai célokat követve” állapítanák meg." Ez aztán pontos meghatározás. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!