A BKV-t dolgozói tulajdonba kell adni!

2010. augusztus 19. 09:40

A Zöld Baloldal is kiállította reménybeli Demszky-utódát. A Mandiner az MSZP-ből frissen igazolt Galba-Deák Ádámot főpolgármesteri elképzeléseinek komolyságáról kérdezte.

2010. augusztus 19. 09:40
Ambrus Balázs

Keveset tudni a Zöld Baloldalról, én is valami marxista alapú hippiskedésre tippelnék. Segíts rendet tenni a fejekben!

Jobban szeretem a marxista szó helyett az alternatív rendszerkritikus kifejezést. A Zöld Baloldal 2009-ben alakult, miután Tamás Gáspár Miklós megírta azt a húsz pontot, amiben a párt alaptéziseit lefektette. Mi vagyunk az egyetlen parlamenten kívüli párt – ha nem számítjuk a Munkáspárt 2006-ot –, akik elutasítjuk és nagyon keményen kritizáljuk ezt a szabadpiaci kapitalista rendszert. Ugyanakkor távol tartjuk magunkat a sztálinista, ortodox kommunista vonaltól.

Honnan volt az indíttatás, hogy elindulj főpolgármester-jelöltként? A családi háttered mindig is baloldali volt – vagy éppen ellenkezőleg, ez egyfajta protest?

Édesanyám nevelt engem – édesapámat nem is ismerem –, aki középiskolai tanárként dolgozik. Viszonylag politikus környezetben nőttem fel: rendszeresen szólt a Kossuth rádió, a 168 Óra, én pedig azt éreztem, hogy ez a világ így számomra nem kerek. Nem egészséges, hogy ekkora társadalmi igazságtalanságok vannak. 2006-ban aztán beléptem az MSZP-be, mert megjelent Gyurcsány Ferenc, és mi akkor azt hittük, hogy a Magyar Szocialista Párt végre szocialista lesz. Szépen lassan aztán rájöttem, hogy éppen ellenkezőleg: a kapitalista rendszer kiszolgálója a párt.

A Demokratikus Hálózat elnökeként azt a Szanyi Tibort segítettétek, aki a gyurcsányizmust élesen támadta az MSZP-ben. Most viszont Szanyi beállt Horváth Csaba mögé, és kampányfőnökként nem sikerült szövetségeseket találnia pártjának. A főpolgármesterjelölt-állítást korábban háttéralkuk előzték meg. Ma nem hallani ilyesmiről. Egykori pártfogódnak, Szanyi kapitánynak nem szoktad felemlíteni: egyedül vagytok, Tibor?

Szanyi kampány mögé azért állt be a Demokratikus Hálózat, mert az egyik leghitelesebb és valódi baloldali politikusnak gondoltuk. Az én részem ebben a történetben április 25-e után, miután Szanyi Tibor megnyerte a választásokat, végetért. Nem szeretnék róla rosszat mondani, mert nem érdemli meg. Attól azonban félek, hogy az önkormányzati választáson iszonyú buktába szalad bele. És ez azért rossz, mert pont Szanyi helyi szervezete volt a budapesti Hagyó-ellenes körök fellegvára. Azt sem értem, hogyha Horváth Csabát mindenki Hagyó-emberként aposztrofálja, akkor Szanyi hogyan lehet kampányfőnök?

Egy választási kampányban megkerülhetetlen kérdés a BKV sorsa. Mi erről a véleményed?

A BKV-t dolgozói tulajdonba kell adni. Az elmúlt évek botrányai ugyanis bebizonyították: nincs jó helye a politikusoknál abszolút nincs jó kézben a cég.

Szívesen lennél részvényese egy kilencvenmilliárdos adósággal rendelkező cégnek?

Igen, mert bízom benne, hogy ha egyszer a világ többi részén ki lehet alakítani egy jól működő közlekedési vállalatot, akkor Budapesten is meg lehet ezt oldani. Programunk másik része, hogy a kötöttpályás közlekedést állítsuk vissza Budapesten: környezetkímélő, a sínek kiépítése és a villamosok beszerzése csak egy egyszeri nagyobb kiadást jelent, utána viszont alig kell hozzányúlni.



Ha dolgozói tulajdonban van a BKV, akkor is menedzsmentet kell választaniuk a cég irányítására. A BKV-t most is egy menedzsment irányítja, csak más az, aki beszámoltatja őket – sokkal közelebb így sem vagyunk a megoldáshoz.

De, pont a beszámoltatás a lényeg. Ha naponta ott dolgozom, ha naponta ellenőrzöm a jegyeket, ha naponta ott takarítok, akkor időközönként felelősségre tudom vonni a menedzsmentet, hogy nem ebben állapodtunk meg és nem erről volt szó.

A BKV dolgozói tulajdonba adása számomra annyira komolyan vehető javaslat, mint amit Schmuck Andor ígért az időseknek lassabb mozgólépcsőkről. Ráadásul indul a kétfarkú kutyapárt is a fővárosban. Saját jelöltségedet mennyire veszed komolyan? Fricska ez, vagy valóban hiszel a sikerben?


Egyáltalán nem fricskaként gondolunk erre. Mi azt szeretnénk mondani, hogy van más alternatíva, Budapest. Mi úgy hisszük, hogy egy jobb és egészségesebb világ úgy indulhat el, ha kimondjuk a mások számára hihetetlennek és merésznek tűnő dolgokat.

A Sziget fesztivál és a budapesti kultúra megőrzése fontos pont a programodban. Pontosan úgy fogalmaztál, a keresztény-polgári értékrendet képviselő politikusok veszélyt jelentenek a Sziget fesztiválra. Ez túlzás, nem?

Igen, de nem akartam nevesíteni Tarlós Istvánt. Ebben az interjúban azért elmondom, hogy ma ő a legnagyobb veszély Budapestre – mind fizikálisan, mind kulturálatlanságával. Tarlós a NOL-nak adott interjújában is súlytalan, színtelen-szagtalan volt, valószínűleg nincsenek jobbító szándékai. Azt pedig meg kell akadályozni, hogy mindenki egyenruhában vonuljon nyolctól fél kilencig hittanra és egyéb baromságokra.

De hát Tarlós ilyet nem is ígért.

Nem ígért, de látjuk, Orbán merre viszi az országot.

Mi lenne számodra a siker a választáson?


Négy évvel ezelőtt hétezer ajánlócédula kellett a főpolgármester-jelöltséghez, most nagyjából harmincezer. Reálisan olyan tíz-tizenkétezer darab összegyűjtésére van esélyünk. Persze hiszek abban, hogy megszerezzük a kellő mennyiséget, de nem fogok a kardomba dőlni, ha nem. Attól tartok egyébként, hogy sem az LMP-nek, sem az MSZP-nek nem sikerül összeszednie a cédulamennyiséget, bár az MSZP-ért kevésbé kár.

Kivel tudnátok együttműködni?

Hozzám legközelebb emberi habitusban az LMP áll, velük – bár sok programpontjukkal nem értünk egyet, hiszen mi sokkal konkrétabban fogalmaztunk náluk – együtt tudnánk működni, hiszen hasonló a programunk: részvételi költségvetést és dugódíjat például akarunk mi is. A Jobbikkal pedig semmilyen együttműködés nem képzelhető el.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2010. augusztus 19. 19:34
Néha szerintem már ők maguk sem tudták nyomon követni. Aztán meg némely ezek után a saját neméhez fordult.
atila68
2010. augusztus 19. 19:13
"A BKV-t dolgozói tulajdonba kell adni!" Minden hatalmat a népnek! Minden hatalmat a munkásosztálynak! Nyugtasson meg valaki, hogy ez nem a TGM féle csapat, mert akkor űbernagy szarban vagy Gáspár!
miloka
2010. augusztus 19. 19:04
"Édesanyám nevelt engem – édesapámat nem is ismerem – " És édesanyád legalább ismeri?
sensei
2010. augusztus 19. 18:27
"zt pedig meg kell akadályozni, hogy mindenki egyenruhában vonuljon nyolctól fél kilencig hittanra és egyéb baromságokra. " Te is azért vagy tudatlan, mert nem vitt el apád hittanoktatásra, nem mellesleg nem kevert le egy-két nyaklevest, úgy, hogy a takony menetet vágott volna nyakadon öcsike!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!