Mesterházy és Balogh: biztos befutók

2010. július 08. 07:56

Mesterházy Attila és Balogh András biztosan a szocialista párt elnöke, illetve alelnöke lesznek, hiszen kihívó nélkül indulnak a két posztért a hétvégi tisztújításon. Nem újrázik viszont több szocialista nagyágyú sem, Balogh megválasztásával pedig folytatódhat a gyurcsányisták kiszorítása a pártvezetésből.

2010. július 08. 07:56
A Szocialista Platform által felkarolt Balogh András egyedül indul az MSZP elnökhelyettesi posztjáért, miután Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter visszalépett a megmérettetéstől. Balogh korábban együtt dolgozott a platform vezetőjével, Baja Ferenccel a Táncsics Alapítványnál, jelölése pedig a gyurcsányista szárny gyengítését szolgálja - írja a Hírszerző. „Szeretjük a liberálisokat, de az MSZP nem lesz liberális párt. Bár Baja Ferenc találta ki, sok támogatója akadt az ötletnek a párton belül” - nyilatkozta a lapnak egy szocialista politikus.
 
A nevető harmadik
 
Balogh tekintélyét emelte a szocialisták között a népszerűtlen párt melletti kiállása, valamint az, hogy a Fidesz megfelelő jelöltnek tudta be őt. A Hírszerző forrásai ezt annak tudják be, hogy Orbán Viktor és Balogh jó szakmai kapcsolatot alakítottak ki, amikor Orbán az 1994-1998-as ciklusban az Országgyűlés európai integrációs bizottságának elnöke volt. 
 
Botka László hiába kapta a legtöbb jelölést a posztra, visszalépett a választmányielnök-jelöltségtől, így Simon Gábor jelenlegi elnök maradhat a helyén. Nem indul a posztokért Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, Kiss Péter és Ujhelyi István sem. Utóbbi a parlament alelnökeként dolgozik tovább, Kiss pedig stratégiai tanácsadó lesz. Nem Balogh András lesz azonban a tisztújítás egyetlen biztos befutója: Mesterházy Attila frakcióvezető szintén egyedül indul a pártelnöki posztért. 
 
Ellensúly lennének
 
Erős baloldal nélkül a tartós egypárti hatalomgyakorlás érdekében kiüresíthetők, formálissá tehetők a demokratikus keretek. Ha viszont az MSZP megújul és megtisztul, a választók támogatásával váltópárttá erősödik, akkor ellensúlya lehet a diktátumoknak, ami ma nemcsak a baloldalnak, hanem a magyar demokráciának is érdeke - olvasható a szombati tisztújító kongresszusnak szánt dokumentumban. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
red label
2010. július 09. 09:44
Tök mindegy a szombati választás az mszp-nek. K.O.
drienovác
2010. július 08. 15:48
most mit vagytok oda, ez egy demokratikus párt, mindig is az volt, mindig támogatták a másként gondolkodókat, most már a nem gondolkodókat, csak egyszerűen más okat is támogatják... a független jelöltjük meg azért nem lehetett helyből pártelnök, mert az a hely már foglalt volt...
hori77
2010. július 08. 10:27
Balogh András a független:D Innentől kezdve az mszp leszállhat Schmitt Pálról! Mesterházy meg egy bukott báb!
zoli 29
2010. július 08. 10:22
Elképesztő, ahogy az MSZP mindenkibe, aki a jelenlegi vezetéstől csak egy kicsit is függetlennek tűnik, úgy kapaszkodik bele, mint valami szerencsehozó amulettbe: Bajnai Gordon, Kuncze Gábor, Vágó István... Legújabban pedig Balogh András a trendi. Mintha folyamatosan saját maguktól akarnának ezekkel az arcokkal elhatárolódni, miközben a pozícióikat (ha csak a háttérben is) természetesen megtartanák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!