Fideszes polgármesterek mondanak le

2010. június 02. 18:20

Összeférhetetlenség miatt távozik Tatabánya, Csurgó, Vasvár és Mezőkövesd polgármestere.

2010. június 02. 18:20

Sólyom László államfő szerdán energiaügyi és otthonteremtési államtitkárrá nevezte ki Bencsik Jánost, akinek így le kell mondania tatabányai polgármesteri pozíciójáról, amelyet 1990 óta tölt be. A Somogy megyei Csurgó polgármesterének, a KDNP-s Szászfalvi Lászlónak ugyancsak távoznia kell városvezetői székéből, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára lett szerdán.

Vidékfejlesztésért felelős államtitkárrá nevezte ki a köztársasági elnök a fideszes V. Németh Zsoltot, akinek a Vas megyei vasvári polgármesteri posztjáról kell lemondania. Az összeférhetetlenségben Tállai András is érintett, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd vezetéséről kényszerül lemondani. A fideszes politikus a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára lett.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990-es törvény kimondja: a polgármester többek között nem lehet a kormány tagja, államtitkár, szakállamtitkár, valamint központi államigazgatási szerv köztisztviselője. A polgármester az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától, illetve az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ombudsmanyus
2010. június 03. 13:18
Odáig rendben van, hogy aki már bizonyított önkormányzati szinten, előbb-utóbb országosan is megteheti ezt, de szerintem a polgármesterség nem egy olyan szakma, ahonnan le lehet lépni, ha valami jobb adódik. Én nem tenném lehetővé, hogy egy polgármester elinduljon az országgyűlési választásokon. Nincs elég teendő helyben?
heima
2010. június 02. 20:14
egy ilyen cikket miért nem bír megírni a mandiner? minimális netes kutatómunka kell hozzá, nem kell népszabadságot linkelni és kikerülhetők a hibák, hiányosságok is. Pl szakállamtitkári pozíció már nincsen vagy Völner Pál, mint megyei közgyűlési elnök kimaradt
states
2010. június 02. 20:05
Azt már én sem értem, hogy mitől olcsóbb az Orbán-kormány a negyvennemtudomhány államtitkárral, amikor jóval többen vannak, mint például a Bajnai-kormány.
Zoli Bécsből
2010. június 02. 18:43
izgalmas idöközik lehetnének, ha nem volna oly közel az önkormányzati választás... ...ahol a baloldalnak kimagasló esélyei vannak :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!