Az áruház tehet az árvízről?

2010. június 18. 12:31

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt állítja, birtokában van egy határozat, amely szakmai szempontokra hivatkozva nem járult hozzá a Felsőzsolcához közeli bevásárlóközpont megépítéséhez. A település nagyrésze víz alá került, borsodi szakemberek szerint azonban ehhez az áruház megépítésének nincs köze.

2010. június 18. 12:31
„Akár tizennyolc olyan, szakmai szempontból kifogásolható ügyet tudnék mondani, amiért meneszteném az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vezetőjét, az ártérre épített miskolci bevásárlóközpontnak kiadott engedély csak egy ezek közül” – nyilatkozta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Népszabadságnak. A heves esőzés következtében árvíz pusztított a Miskolchoz közeli Felsőzsolcán, a házak nyolcvan százaléka került víz alá. Szakértők szerint ebben az ártérre épített bevásárlóközpontnak és a települést elkerülő út visszaduzzasztó hatásának is szerepe lehetett.
 
Ártérre építették 
 
Illés közölte, elfogadhatatlan, hogy ártérre építsenek bevásárlóközpontot. Állítása szerint a birtokában van az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata, amelyben az árvízvédelemre hivatkozva nem járultak hozzá az építkezéshez. A beruházók fellebbeztek a határozat ellen, a másodfokon eljáró országos főfelügyelőség pedig hozzájárult az építkezéshez. Illés törvénymódosítást fog kezdeményezni, hogy a szakmai szempontokat ne lehessen felülbírálni a későbbiekben. Vizsgálni fogják az M30-as elkerülő út építését is, amely akadályozta az ár levonulását. Illés Zoltán elmondta, több településnek azért nincs árvízvédelmi terve, mert nem tudták kifizetni annak több százezer forintos költségét, a jövőben ezt állami forrásokból fedeznék.


Gillemot Katalin, az ártéri részen épült Auchan szóvivője közölte, a területet 2004-ben jelölte ki az önkormányzat kereskedelmi övezetté, ezen vásároltak területet. A szóvivő szerint minden árvízvédelmi előírást betartottak, az építés megkezdezdése előtt figyelembe vették az országos vízügyi főfelügyelőség előírásait. Az áruház egyelőre zárva tart, takarítási és kárfelmérési munkákat végeznek. Borsodi vízügyes szakemberek a Népszabadságnak elmondták, a települést akkor sem lehetett volna megvédeni, ha nem épül meg a bevásárlóközpont és az elkerülő út. Egyikük szerint nem bűnbakot kellene keresni, hanem el kellene fogadni, hogy tározók és védvonalak és ártér hiányában ekkora csapadékmennyiséget nem lehet biztonságosan elvezetni.
 
A miniszter kirúgná a vezetőket
 
„Huszonöt éve kísérem figyelemmel ezt az ágazatot, mindenkiről tudok mindent, még egyes feleségek cégeit is ismerem, engem nem lehet megvezetni, a személyi döntéseim megalapozottak” - fogalmazott Illés Zoltán, aki menesztené a régiós főfelügyelőségek irányítóinak többségét, illetve a vízügyi igazgatóságok vezetőinek egy részét is.
 
(A fényképet a Népszabadság fotósa, Kocsis Zoltán készítette.)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reakczy Jóska
2010. június 18. 16:17
Jó kis süllőtanya lenne abból az épületből.
schnee
2010. június 18. 14:37
Én a dunakeszi láp ügye óta tiltólistára tettem az auchant. Az egész családot kitiltottam onnan. És nem hiányzik :)
Talon Karrde
2010. június 18. 13:54
Ha tökös legény vagy akkor meg is teszed azt amit ígérsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!