A kormány alá rendelhetik az ügyészséget

2010. június 24. 09:18

Decemberben nyugdíjba vonul Kovács Tamás legfőbb ügyész, négyen esélyesek a helyére. Még ebben az évben, akár Kovács nyugdíjazása előtt is a kormány alá rendelhetik az ügyészséget - írja a Népszava.

2010. június 24. 09:18
December 13-án, 70. életévének betöltésével nyugdíjba kell vonulnia Kovács Tamás legfőbb ügyésznek - írja a Népszava. A lap forrásai szerint négyen esélyesek a megüresedő poszt betöltésére: Belovics Ervin büntetőjogi főügyészhelyettes, Ihász Sándor fővárosi főügyész, Sódor István, a fővárosi fellebbviteli főügyész, illetve Polt Péter, a büntetőbírósági ügyek főosztályvezetője. A Népszava információi szerint idén a kormány alá rendelhetik az ügyészséget, amelyet még Kovács távozása előtt megléphet a kormánytöbbség. Arról is szó volt, hogy Kovácsot a nyártól nyugdíj előtti szabadságra küldik, a legfőbb ügyész azonban elzárkózott ettől.
 
A Polt bizalmasainak számító Belovics és Ihász előtt a lap szerint teljesítményüktől függően „meglengették” a beosztás lehetőségét, azonban a két jelölt már korábban is igyekezett megkerülhetetlenné tenni magát. Híresztelések szerint amennyiben Ihász lép előbbre, helyére a jelenlegi szóvivő ügyész, Skoda Gabriella kerülhet. Ihász az utóbbi időben több műsorban is megszólalt, őt viszont Sódor István nevének említése miatt marasztalta el a Kulcsár-ügy kudarca miatt egy műsorban. Az ügyészségnek nem sikerült kiderítenie, hogyan került nyilvánosságra a vesztegetéssel meggyanúsított Borovszky Tímea kihallgatási jegyzőkönyve, akit Belovics és Ihász embereként említ a lap. Ihásztól interjút kért a Népszava, aki ebbe bele is egyezett, a beszélgetést azonban a Legfőbb Ügyészség letiltotta.
 
A lap forrásai beszámolnak arról, hogy a kormányzat szívesen látná, ha a leköszönő kabinet egyes tagjait őrizetbe venné az ügyészség, különös tekintettel Gyurcsány Ferencre. Ettől azonban az ügyészek ódzkodnak, mert az ügy eredménytelen kimenetele veszélyekkel járna rájuk nézve.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2010. június 24. 10:20
Hat nem alattuk volt az ugyeszseg eddig? Mik derulnek ki.
dadi56
2010. június 24. 10:07
Fosnak a népszavások. Mindeni tudta, hogy vége a törpe kisebbség uralmának.
states
2010. június 24. 10:01
Szegény Népszava mielőtt még az adósságai maga alá temetnék, és dicstelenül kimúlna, állandóan eljátssza a jólértesültet azokból az infókból, amiket valószínűleg a portásfülkék környékéről szed össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!