Dupla fizetés több ezer BKV-dolgozónak

2010. május 10. 08:21

Becslések szerint kétmilliárd forinttal többet utalt fizetésekre a közlekedési vállalat, így akár több ezer dolgozója kaphatott dupla bért. A BKV emailben kéri a visszafizetést, az alkalmazottak azonban nem kötelesek visszatéríteni az összeget.

2010. május 10. 08:21

Több ezer dolgozójának utalhatta el duplán áprilisi bérét a közlekedési vállalat, a túlfizetés kétmilliárd forint lehet becslés alapján az Index információi szerint. A BKV levélben kéri dolgozóit, utalják vissza a pénzt, ami egy „banki, informatikai hiba” miatt került számlájukra. A vállalat éves bérkerete 60 milliárd forint, az egy hónapra jutó 5 milliárd helyett azonban 7 milliárdot utaltak át, a különbséget pedig csak később vették észre. A cég hétvégén több dolgozójának küldött emailt, amelyben kérik őket, a túlfizetést utalják vissza, vagy fizessék be az Akácfa utcai főpénztárba. Azt írják, amennyiben május 14-ig nem érkezik meg a visszautalás, a visszatérítésről a cég intézkedik majd.

 
Az Index szerint azonban a munkáltató nem a teljes fizetést, csupán annak egyharmadát foghatja vissza a következő hónapban. A dolgozók megtehetik, hogy nem utalják vissza a pénzt a BKV-nak, ebben az esetben a vállalat komoly likviditási gondokkal szembesülhet majd.

FRISSÍTÉS:

Waldmann Gábor munkajogász a Független Hírügynökségnek elmondta, a Munka Törvénykönyve szerint a BKV-nak jogában áll írásbeli felszólítással visszakérni a jogalap nélkül kifizetett béreket. Ha a dolgozónak nem tűnhetett fel a kifizetés, a munkáltatónak hatvan napon belül van joga visszakövetelni a bért, amennyiben tudnia kellett, hogy az nem jár neki, az eljárás három évig is elhúzódhat. Először levélben követelheti a visszatérítést a munkaadó, amennyiben nem járt sikerrel, a munkaügyi bírósághoz fordulhat. A BKV által kiküldött emailek azonban nem minősülnek levélnek.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrjoshua
2010. május 10. 13:27
Azért az sem piskóta, hogy ímélt írtak a dolgozóknak. :)
röviden
2010. május 10. 12:50
Mindig is csodálkoztam, hogy mitől működik egyáltalán ez a bagázs.
Barkács Sándor
2010. május 10. 12:21
Már az is megdöbbentő, hogy valaki úgy gondolkodik, hogy nem adja vissza a plusz pénzt, hanem elrakja és dögöljön meg a szomszéd BKV-ja. Ha felelős dolgozó lennék és tudnám milyen szarban van a cégem, nem ügyeskednék. Talán még akkor sem ha a vezetőim szarháziak. Hogy lehet egy cégnél dolgozni olyan mentalitással, hogy ha van alkalmam, akkor meglopom a munkahelyemet? Józan ésszel átgondolva tényleg megdöbbentő...
bmucsai
2010. május 10. 10:29
A pénzt visszakérő lista egyszerűen átalakítható elbocsátásról értesítő listává. Csak a körlevél szövegét kell megváltoztatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!