Marad az eva és az ekho

2010. április 16. 16:29

A megalakuló Fidesz-kormány csökkenteni fogja az adókat, és egyszerűsíteni fogja az adórendszert, azonban nem fogja eltörölni az evát, az ekhót és az őstermelői adózás lehetőségét - mondta Szijjártó Péter.

2010. április 16. 16:29

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője cáfolta azokat a korábbi találgatásokat, melyek arról szóltak, hogy a Fidesz adóreformja keretében eltörölné az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), valamint az egyszerűsített vállalkozói adót (eva).

A megalakuló Fidesz-kormány csökkenteni fogja az adókat, és egyszerűsíteni fogja az adórendszert, azonban nem fogja eltörölni az evát, az ekhót és az őstermelői adózás lehetőségét - mondta a politikus.

Az evát 2003-ban vezette be a kormány. Idén januártól a kulcsa 30 százalékra emelkedett. Az ekho-t 2006-ban vezették be. Az újságírók és a művészek választhatják ezt az adózási módot, amelyben a munkáltató, cég az ekho-alap után 20, a munkavállaló vagy vállalkozó 15 százalékot fizet. A minimálbér után a normál adózási módon kell a közterheket megfizetni, és ez lefedi az összes, munkáltatót és munkavállalót terhelő elvonást.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2010. április 16. 21:39
1. Elsősorban nem arra használják, mert mind az ekho-nál, mind az evá-nál megbukik az első ellenőrzésen az, akinek csak egyetlen ügyfele van (és alig van ilyen ügye az apeh-nak) 2. Az apeh-nél sem kell 3 ügyosztály (A4-es méretű bevallások), de az érintett cégnél meg különösen nem mert ő csak az egyiket (az általa választottat) használja.
mrwolf
2010. április 16. 20:14
Az eva-nak nem az adószintje a legfurább, mert azt lehet módosítani. Az igazán zavaros benne, hogy összekeveredik benne a társas vállalkozás (jogi személy) adói, és a magánszemély adói. Egyszerre váltja ki az áfát az szja-t és a társas nyereségadókat, valamint tkp. a tb jellegű befizetéseket is. Óriási előnye, hogy egyszerű, de valójában teljesen összekuszálja a cégszerű, és magámszemélyekre vonatkozó adónemeket. Emiatt megszüntetni sem lesz egyszerű.
kunbella
2010. április 16. 19:36
300-400 milliárdot kellene, ebből bejönne nulla. Akkor nem rossz a 120 milliárd...
kunbella
2010. április 16. 19:09
Meg kellene nézni az EVA hatásait. Inkább pozitív mint negatív tudomásom szerint. Év közben nem jó adót módosítani különben. Az adórendszer egészét fogják éttekinteni 2011-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!