Jön fel a Jobbik

2010. március 11. 08:30

Januárhoz képest 6 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága, míg a Jobbiké öttel nőtt. A Szonda Ipsos felmérése az SZDSZ-t nem tartja mérhetőnek, az MDF-et 1%-ra, míg az LMP-t 3%-ra méri.

2010. március 11. 08:30
Eddig leginkább a Jobbik tudta javítani a pozícióit. Támogatottsága folyamatosan nőtt, jelenleg a az összes választópolgár 10 százaléka szavazna a pártra. A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent. A Szonda felmérése szerint a párt frissen érkezett hívei még hezitálnak. Nemcsak abban, hogy menjenek-e szavazni vagy sem, hanem az is dilemma számukra, hogy a Jobbik-e az igazi.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 57%-on áll (januárban ez 63% volt még), az MSZP 20%-on (két hónapja 21%-on állt), az MDF és az SZDSZ 1%-on, az LMP eddigi legjobb eredményét produkálva 3%-on, a Jobbik pedig 17%-on. Nőtt a választói aktivitás is: januárban a jogosultak 43 százaléka, ma már a fele kinyilvánította, hogy elmegy szavazni. Ugyanakkor a pártoknak még lehet mozgósító hatása a lakosság azon 21 százalékára, amely szerint elképzelhető, hogy végül elmegy szavazni.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
davkedav
2010. március 11. 12:11
„A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de (...) A viszonylag alacsony szintű kötődésük oka a Fidesz vonzása. A két párt közti ingázásnak továbbra is van esélye, félmillió választó hezitál: április 11-én, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot jelölje-e meg. Döntésüknek tétje: a Fidesz kétharmados mandátumaránya.” Kellene egy olyan mérés (ha volna megbízható közvél-kutató), ami azt mutatná, hogy közvetlenül a Vona elleni iwiw-hack + vazallus média lovasroham kombó előtt mekkora volt, majd rögtön utána mekkora lett az eltérés a jobbikos és fideszes támogatottság között. Akkor lehetne látni, hogy van-e értelme ezeknek az összehangolt letámadásoknak, vagy ezek is csak a jobbikosok elszántságát növelik.
medve
2010. március 11. 11:14
Ok, tételezzük, fel, jó indulattal, hogy a korábbiakhoz képest csökkent a Fidesz szavazók elkötelezettsége. De akkor egy kicsit hülyeség a mandiner alcíme, nem?
zele
2010. március 11. 10:32
Valamit nem teljesen értek, januárban és márciusban a teljes lakosság körében 35 %-on áll a Fidesz. Ehhez képest a biztos pártválasztók között 63-57 % az arány. Viszont a Szonda ezt írja: "A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent. Úgy tűnik, hogy a párt frissen érkezett hívei még hezitálnak. Nemcsak abban, hogy menjenek-e szavazni vagy sem, hanem az is dilemma számukra, hogy a Jobbik-e az igazi. Szokatlanul alacsony az elkötelezettségük, mindössze fele részük teljesen biztos abban, hogy április 11-én rájuk voksol (a Fidesz táborában ez az arány 66, az MSZP esetében 64 százalék)." Ezt akkor nem értem, a Fidesz tábora ugyanakkora, mint januárban, és a legmagasabb az elkötelezettségük, mégis csökken a biztos pártválasztó %-os arány. Valaki megmagyarázhatná. Egyébként én nagyjából ezt az arányt várom a választáson is: Fidesz 56-57 % MSZP 17-19 % Jobbik 14-16 %
StavrosMenace
2010. március 11. 10:30
metál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!