Négyigenes népszavazás

2009. november 26. 09:59

Ma húsz éve dőlt el, hogy nem lesz elnöki köztársaság Magyarország.

2009. november 26. 09:59
Az 1989-es őszi népszavazás és kampány volt az új magyar demokrácia első voksolásos erőpróbája. A népszavazást az ellenzéki kerekasztal négy pártja, a Fidesz, az FKGP, az MSZDP és az SZDSZ kezdeményezte. Az első kérdés a rendszerváltás utáni helyzet tisztázását szolgálta, majd a pártállami diktatúra lebontását segíteni hivatott három kérdés következett.

A szavazólapon az alábbi kérdéseket kellett megválaszolni:

Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?
Kivonuljanak-e a pártszervek a munkahelyekről? Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy kezelésében lévő vagyonról? Feloszlassák-e a Munkásőrséget?

Az utolsó három kérdésről az Országgyűlés 1989 őszén döntött, így azok a népszavazásra elveszítették gyakorlati jelentőségüket. A négy igen győzelmével végződő népszavazással pedig
meghiúsult az 1990. január 7-ére tervezett közvetlen államfő-választás. Arról, hogy a köztársasági elnököt a parlament válassza, vagy közvetlenül válasszák-e meg, egy másik népszavazáson döntöttek, amit 1990. július 29-ére írtak ki, az azonban az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett.

Hatezer szavazat, amely megváltoztatta a történelmet (MNO)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!