Japán fény az Erzsébet-hídon

2009. november 18. 09:10

Ajándékba kaptuk a japánoktól az Erzsébet-híd új díszkivilágítását.

2009. november 18. 09:10
Tegnap estétől díszkivilágításba borul az Erzsébet-híd minden nap, sötétedéstől hajnali egyig. A 223 millió forintos összköltségvetésű díszkivilágításból 94 millió forintot a japánok álltak, a japán részt magánemberektől gyűjtötték össze. A díszkivilágítás tervezője, Motoko Ishii asszony elismert japán fénytervező, aki maga rukkolt elő az ötlettel, hogy az 1961 és 1964 közt épült Erzsébet-hidat kivilágíthassa. A Japán-Magyar Baráti Társaságot kereste meg az ötlettel, majd 2006-tól a két ország állami szinten tárgyalt róla. Gyurcsány Ferenc és  Koidzumi Dzsunicsiro akkori japán miniszterelnök 2004-ben hívta életre a Japán-Magyar Együttműködési Fórumot, hogy közös tervekkel erősítsék a viszonyt.

Az Erzsébet híd kivilágítása a japán-magyar diplomáciai kapcsolatatok kezdetének 140., és a kapcsolat újrafelvételének 50. évét ünneplő eseménysorozat csúcspontja volt, de megnyílt többek között Tokióban a Magyar Kulturális Központ, és 75 millió forintnyi összeggel támogatták a magyarországi japán nyelvtanulást is.

Demszky szicsó, hadzsime (Index)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!