Középerővé válna az LMP

2009. szeptember 21. 12:53

Legalább negyedmillió szavazó kell tavasszal - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika szóvivője vasárnap a párt kétnapos kongresszusán, melyen a párt tagjai új választmányt szavaztak meg.

2009. szeptember 21. 12:53
Megválasztották a Lehet Más a Politika (LMP) új választmányát a párt tisztújító kongresszusának második napján, vasárnap. A több mint száz résztvevővel egy budapesti étteremben megrendezett kongresszuson a választmány tagjai Schiffer András, Jávor Benedek, Ivády Gábor, Mile Lajos, Vágó Gábor, Meszerics Tamás, Bari Judit, Szabó Tímea, Tordai Bence, Hajdu Mária, Szabó Rebeka, Sallai R. Benedek és Szombati Kristóf lettek.

Schiffer András, aki a legtöbb voksot kapta, arról beszélt, hogy nem mindennapi felelősség hárul rájuk a következő hónapokban. Szerinte ugyanis rajtuk múlik, hogy a magyar politika megújítható-e. Ha úgy végzik a dolgukat, mint eddig, és jelen lesznek mindenütt az országban, akkor átlépik a parlamenti küszöböt - tette hozzá. Kijelentette, az LMP-n áll vagy bukik, hogy lesz-e alternatívája annak, „amit részben a jelenlegi technokrata kurzus részben pedig a jelenlegi jobboldali ellenzék kínál”.
   
Úgy fogalmazott, hogy egy olyan párt alapjait kell lerakniuk, amely választható, kormányképes erőt jelent 2014-ben. Schiffer András szerint az a dolguk, hogy olyan pártot hozzanak létre, amely a sivár politikából kiábrándult embereknek kínál fejlődést. Olyan gazdasági fejlődést, amely megőrzi a természeti örökségeket, és fenntartható fejlődési pályán tartja az országot. Hozzátette, felelősségük az is, hogy egy olyan politikára lehessen szavazni, amely a ”kitaszított, jogfosztott, kizsákmányolt”, emberek érdekeit helyezi előtérbe, és megőrzi a magyar vidék népességmegtartó erejét.

A jelenlévők vasárnap egyúttal elfogadták az Európai Zöld Párt (EGP) alapszabályát. Az EGP tanácsa október közepén Malmőben dönt arról, hogy megfigyelői státuszba felveszik-e az LMP-t. (MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nitro
2009. szeptember 23. 01:18
A legtöbbet az ártana szerintem 2010 után, ha nem alakulna kis egy markáns többség a parlamenten belül. Én híve vagyok a 2/3-nak, mert most más esély nem igazán van a kiútra. A baloldali média/értelmiség/politikusok igazából két dologban sikeresnek mondhatják magukat. Az Orbántól való félelmet sikerült azért az emberek fejében elültetni, a másik pedig a mindenki lop úgyis. Ez persze kétségtelen, csak nem mindegy mennyit és hogyan, mellesleg 8 éve minden döntés a kezükben volt. Csak ugye most próbálják szétkenni a felelősséget. Az LMP-vel szemben nekem is olyan kétségeim merültek fel, ami az SZDSZ-el is problémám volt. Jogvédelem, jogegyenlőség címén legalább úgy mélyíti(remélhetőleg lassan csak mélyítette) a társadalmi feszültségeket, mint a Jobbik csak pont másik irányból.LMP-ben pedig sajnos annak az iránynak a lehetőségét látom, hogy erre a pályára tévedhet. A másik probléma, hogy itt van egy csomó fiatal ,akiket biztos jó szándék vezényel ,ezt nem is akarom kétségbe vonni(Vágó Gábort például személyesen is ismerem nagyon régóta), de egy olyan komoly válságban van jelenleg az ország, hogy abból nem hiszem hogy lelkes,ám tapasztalattal kellő szakértelemmel nem feltétlenül rendelkező fitalaok húzhatnák ki. Nem ennek van itt az ideje.
Angie80
2009. szeptember 22. 22:44
Látszik, hogy közelednek az országgyűlési választások. Megint sorra ütik fel fejüket az új pártocskák. Ha húzó erő egyik sem lesz, most még semmi szín alatt, de megosztani, gyengíteni tudnak. Emlékezzetek csak a Centrum Pártra és Kupa Mihályunkra...Most van LMP, meg Magyarok Szövetsége. Pártot épít Seres Mária, Szili Katalin meg új baloldalt. Minden kis pártra adott szavazat kidobott szavazat.
bmucsai
2009. szeptember 22. 15:11
luccy: Magam is tudom, hogy a dolgok bonyolultabbak.:)) De ha a médiában körülnézel alig találkozol ilyen mondatokkal, sőt az ellenkezőjét bizonygatják. ( Pl: Lobbi törvény és társai ) A hálózatok beépülése, a kormányba, az igazságszolgáltatásba, a törvény előkészítésbe, a törvényhozásba szerintem nem a közjót szolgálják! Gondolj csak a sukorói ügyre ahol Bajnai - mint miniszterelnök - önmagát keresi mint tettest. Viszont fontosnak tartom a működés pontos analízisét. Előbb utóbb lesz valami ellenszere. A szabad piac és a demokrácia híve vagyok, de a "Hegylakó" logikája ( csak egy maradhat ) a történet végét jelentheti. Ami az LMP-t illeti, jövőjük csak hiteles emberekkel lehet. Bármelyik régi arc megjelenése a pártkörül, összekoszolja a pártot. A kettős mérce elvének feladása, az egyenlő ( és magbízható ) mérce 2014-ben eredményeket hozhat. Jóleső gesztus volt Schiffer András felháborodása az országgyűlés Nándorfehérvár termében történt üzleteléssel kapcsolatbam. Eszerint vannak olyan értékek, ami alapján közösen lehet építkezni.
vladtepesch
2009. szeptember 22. 14:32
A középerőről nekem mindig az jut az eszembe - mint Mórickának - hogy ott középtájon kell tényleg alkalmanként erősnek lenni. Ez az LMP szépen be fogja fogadni a volt szadesz szavazókat - annyi eszük van, hogy a szadesz lejáratódott neveit nein danke, de pont elég az, hogy a sunyi libsi szavazót megtalálják, és majd folytatják ezt a kisebbségezős, homoklangymeleg, enyhén zöld, fű-illatú...szabadosság politikát, ami a fos szadeszt jellemezte. Velük kapcsolatban már most úgy érzem magam, mint a 10.szatmári szilva feles után - jön föl a lecsó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!