Fidesz évadnyitó a Millenárison

2009. szeptember 11. 19:04

Politikai évadnyitó rendezvényt tartott a Fidesz a Millenárison. Orbán visszavonná a költségvetést, Tarlós szerint a BKV a "virágzó anarchizmus" iskolapéldája, Kósa az önkormányzatokat félti.

2009. szeptember 11. 19:04
Orbán Viktor beszédében hazug és felelőtlen irománynak nevezte a benyújtott büdzsétervezetet, amely szerinte az elmúlt húsz év legveszélyesebb büdzsétervezete, és olyan, mint "egy BKV-költségvetés" nagyban, s ugyanoda is vezet.Majd hozzátette, könnyen lehet, hogy igazi gazdasági vészhelyzet köszönt majd Magyarországra 2010-ben. A választások előtti őszi politikai szezonnyitót a pártelnök úgy jellemezte, hogy utolsó évadját kezdi meg a magyar politika, utoljára ül össze az Országgyűlés, utolsó költségvetését nyújtja be az MSZP; "ez a dal lesz a végső".
  
Kifejtette, a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak lényegét öt szó tökéletesen összefoglalja: "Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítések, megszorítások". Véleménye szerint Magyarország igazi kormányfőjét most is Gyurcsány Ferencnek hívják, csak egy Bajnai nevű "dublőrjét" állította be miniszterelnöknek. A Fidesz-elnök szerint a következő mondatra kell majd felépíteniük a XXI. század Magyarországát: "Tanulj, dolgozz, építs otthont, alapíts családot, mert ez a te hazád, és ez azt jelenti, hogy ami a tiéd, azt nem vehetik el tőled!"
  
Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője beszédében élesen bírálta a fővárost irányító MSZP-SZDSZ-koalíciót, mint fogalmazott: a város működtetésének nincs rendje, rendszere. Tarlós úgy látja, szörnyű szakszerűtlenség mellett rettenetes herdálás folyt és folyik Budapesten. A "virágzó anarchia" iskolapéldájának nevezte a mintegy 90 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkező BKV-t. Tarlós szerint a rendezetlenség normává vált, a fővárosi közbeszerzések, pályázatok, szerződések rendszere átláthatatlan.

A politikus szerint azonban félreértelmezhetetlen jelei vannak annak, hogy az okkal, ok nélkül "farkast kiáltozók" szezonja lejárt, "Budapest lakóinak túlnyomó többsége ugyanis jóhiszemű, türelmes és nem hülye". Az elkövetkező időszak megoldandó feladatai között említette a pénzügyi helyzet stabilizálását, a közszolgáltatások átszervezését, biztonságot, rendet, kiszámíthatóságot adni a fővárosiaknak.
   
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke beszédében azt mondta, a jövő évi költségvetés az agóniát készíti elő. Véleménye szerint nagyon készülni kell az őszre, mert ez a költségvetés olyan veszélyeket rejt magában, amelyeket már nem a Bajnai-kormány fog megtapasztalni. A debreceni polgármester utalva az önkormányzatokat sújtó 120 milliárdos elvonásra, úgy fogalmazott: a helyzet drámai, hiszen az önkormányzatok már most is a végüket járják.

Ha az önkormányzatok nem tudják a költségvetésükben a közszolgáltatásokat megfelelően finanszírozni, akkor az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátórendszer kerül veszélybe - fejtette ki. Ez olyan mértékű veszély, amelynek nagysága az állami eladósodottsághoz mérhető - mondta. Arról is beszélt, hogy újra kell majd gondolni a megyék, megyei jogú városok és kistelepülések önkormányzati státuszát. Budapesten nagyon más az élet, mint Vasasszonyfán - mondta.(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ádámka
2009. szeptember 12. 21:22
Te szerencsés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!