Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Támadófegyverek Ukrajnának: belépünk a háborúba? - Mandiner Harctér

2024. május 30. 19:01

A fegyverek már megérkeztek Ukrajnába, s újabb magas szintű NATO-tanácskozás jön az Oroszország területe elleni csapások támogatásáról. Változtat ez a háború menetén? Eszkalációs spirálba taszít bennünket is?

2024. május 30. 19:01
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • Ukrajnának vége, ha nem állítják meg az oroszokat
  • Joe Biden számára a háború háttérbe szorult, jelenleg az újraválasztás a legfőbb prioritása
  • Putyin nem fontolgatja a tűzszünetet
  • Az eszkaláció nem csak eszközök, hanem célpontok terén is értelmezhető
  • Ha a nyugat nagy hatótávolságú fegyvereket ad Ukrajnának, az oroszok reagálni fognak

 

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Hosszú idő óta van napirenden a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek bevetésének kérdése az orosz-ukrán háborúban. Robert C. Castel szerint nincs olyan lokáció, amelyre az oroszok a katonai erejük döntő részét koncentrálják, a front teljes hosszában erőfeszítéseket hajtanak végre. Mivel nincs egy ilyen pont, ezért nincs ehhez kapcsolódó logisztikai rendszer, hírszerző erőforrás Oroszország mélyén, amelyhez szükségesek a nagy hatótávolságú fegyverek. 

Ezért átadásuk a háború menetén érdemben nem változtatna.

Ha az ukránok megkapják ezeket a fegyvereket, Castel szerint csak rövid ideig tehetnek szert előnyre, hiszen

néhány hónap alatt az oroszok megtalálják a módját, hogy hogyan csökkentsék, hogyan erodálják a képességét ezeknek a rendszereknek.

Svájcban békekonferenciát tartanak, amelyen Joe Biden amerikai elnök nem fog részt venni, helyette a kampányával foglalkozik. Castel meglátása szerint az elnök legfőbb célja jelenleg az idei választások megnyerése, és Ukrajna, valamint a Közel-Kelet csak eszközök ennek eléréséhez.

Az, hogy Biden elnök miért nem megy el erre a konferenciára, az teljesen egyértelmű. A harc, amit az elnök most harcol, az a saját újraválasztása.

 – értékelt.

Úgy véli, most világosan megmutatták, hogy mik a prioritásai a Biden adminisztrációnak.

Napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint Putyin befejezné a háborút, fegyverszüneti megállapodás irányába indítaná el a folyamatokat. 

Castel szerint

 Meg se fordult Putyin fejében, hogy tűzszünetet kössön. Oroszország pontosan tudja, hogy abban a pillanatban ahogy megállnak a harcok, Ukrajnát felveszik a NATO-ba. Az a legkeletibb pont, ahol egy ukrán katona fog állni, az lesz a NATO-nak a legkeletibb pontja.

Az közelmúltban több személyi változás is bekövetkezett az orosz vezetésben. Bendarzsevszkij Anton úgy látja, az oroszok egy hosszútávú háborúra rendezkednek be.

Itt békéről szó sincs, a béke gondolata is hiányzik az orosz döntéshozók körében.

Bendarzsevszkij szerint 

Oroszországnak szüksége van Ukrajnára, hiszen nélküle az orosz birodalomépítő törekvések nem léteznének. 

Éppen ezért

Ha Ukrajna nem képes megálljt mondani ennek az orosz terjeszkedésnek, akkor Oroszország fel fogja darabolni, meg fogja szüntetni Ukrajnát a következő évtizedekben.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Az adás a Videán is megtekinthető:

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. május 31. 18:19
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
lajajakab11
2024. május 31. 18:15
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
Jose
2024. május 31. 15:58
Az egyetlen jó megoldás az lett volna az ukik számára, ha megadják az autonómiát a kérdéses területeknek és nem kezdik el ágyúval lőni őket. Ezt elszalasztották, most szívnak mint az állat.
baby-12
2024. május 31. 05:29
"Oroszország pontosan tudja, hogy abban a pillanatban ahogy (( AHOL )) megállnak a harcok, Ukrajnát felveszik a NATO-ba. Az a legkeletibb pont, ahol egy ukrán katona fog állni, az lesz a NATO-nak a legkeletibb pontja. Ha ukrajna Nato tag lesz (lenne) akkor az 5.cikkely vonatkozik-e Ukrajnára ? Így nagyon nehéz lesz felszabadítania az Oroszország által birtokolt ( Lenin, Sztálin és Hruscsov által adományozott) szovjet területeket. Zelenszkijnek még a Molotov-Ribbentropp paktumban rögzített határokat is fel kellene szabadítani nyugatról is !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!