Trump a NATO legjobb barátja – Mandiner Harctér

2024. január 18. 17:00

Davos után: Az amerikai elnökválasztásig Ukrajna támogatása biztosan folytatódni fog. De mi lesz ezután? Mandiner – Harctér Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal

2024. január 18. 17:00
null

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • Az ukrán háború az Egyesült Államok szempontjából mellékessé vált
  • Európa nem veszi komolyan a NATO-t
  • Ha a nyugat szerette volna felpörgetni a hadiiparát, már rég megtette volna
  • Nincs olyan új technológia, amely idén változást hozhatna az orosz-ukrán háború menetében
  • Nem arra érdemes odafigyelni, amit Ukrajnának szállítanak, hanem arra, amit nem szállítanak

 

A teljes műsor itt tekinthető meg:

 

Idén kerül sor az amerikai elnökválasztásra, amelynek eredménye jelentősen befolyásolhatja az orosz-ukrán háborút. Robert C. Castel szerint a választás hatással lehet az egész nyugat véleményére a konfliktussal kapcsolatban.

 Amíg az elnökválasztás le nem fut, addig Ukrajna támogatása folytatódni fog,

hiszen véleménye szerint Joe Biden a választások előtt nem ismerheti be, hogy elbukott ezen a hadszíntéren.

Donald Trump volt amerikai elnököt a NATO restaurátorának tartja, aki már régóta ösztönzi a tagállamokat az intenzívebb hadiipari fejlesztésre. Castel azonban úgy látja, hogy Európa még mindig nem veszi elég komolyan a szövetséget. 

„Nem arra érdemes odafigyelni, amit szállítanak, hanem arra, amit nem szállítanak.”

- folytatta a beszélgetést. Kiemelte, hogy a háború kezdetével ellentétben már nem harckocsikat kap Ukrajna a nyugati országoktól, hanem légvédelmi eszközöket, a támadást a védekező stratégia váltotta fel. 

Szerte a világban egyre több konfliktus éleződik ki, amelyek megosztják a figyelmet. Úgy véli, a különböző politikai érdekcsoportok a számukra éppen „divatos” konfliktusra fókuszálnak.  A szakértő szerint az Egyesült Államok szempontjából

„az, hogy Ukrajna elvész vagy megmarad teljesen mellékes”

Bendarzsevszkij Anton szerint Oroszországban egy részleges mobilizálás várható az orosz választásokat követően. Az ukrán oldalon a háború eleje óta csökken az önként hadba álló személyek száma, azonban úgy véli, 

Ukrajnának van mobilizációs potenciálja. 

 

Bendarzsevszkij szerint az amerikai elnökválasztások kimenetelétől függetlenül nem várható változás az Ukrajnát érintő támogatásokkal kapcsolatban. Meglátása szerint azért kiemelten fontos a háború az amerikaiaknak, mert 

„az Egyesült Államoknak meg kell mutatni, hogy nem lehet ezt a világrendet megváltoztatni, az amerikai dominancia jelenleg is érvényesül.”

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2024. január 22. 13:53
"Mobilizáció" ... Ízlelgetem a kifejezést. Milyen álszent, hippokorita elfedése ez a "darálóba küldjük őket meghalni" ténynek. "Mobilizáció"... Mobilizáld a kedves rokonságodat, hogy rugdossák a valagadat. Ki kell mondani a nyilvánvaló. Ha az nem szép, akkor nem kell csinálni. Amit szégyellnek kimondani egyértelműen, azt nem kell csinálni.
Akitlosz
2024. január 18. 20:43
"De mi lesz ezután?" Kedd. Tutira nem ez a két ... fogja megmondani.
falcatus-2
2024. január 18. 20:37 Szerkesztve
"Bendarzsevszkij Anton úgy véli, ...Ukrajnának van mobilizációs potenciálja. " Ezt a balfácánt milyen moziba ültették be?
falcatus-2
2024. január 18. 20:35
Banderavszkij: „az Egyesült Államoknak meg kell mutatni, hogy nem lehet ezt a világrendet megváltoztatni, az amerikai dominancia jelenleg is érvényesül.” ábrándozás az élet megrontója
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!