Hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk – Mandiner Harctér

2023. november 02. 17:51

A gázai harcok tovább folytatódnak, Jemen hadat üzent Izraelnek, miközben Biden az elnökválasztás utánig biztosítaná Ukrajna finanszírozását. Háború Izraelben, háború Ukrajnában – heti geopolitikai magazinműsorunk Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. november 02. 17:51
null
Pócza István
Pócza István
rovatvezető

A műsorban elhangzott legfontosabb, legerősebb megállapítások:

  • Az izraeli szárazföldi offenzíva sikeresen halad, azonban elhúzódó háborúra kell készülnünk.
  • Gázában több mint egy évtizede nem sikerült a menekülttáborokat felszámolni, az ott lévőket letelepíteni.
  • Az ukrajnai háborúban eredmény, siker nincs, hogyan tovább?
  • Zelenszkij támogatottsága egyre jobban csökken az ukrán állampolgárok körében.
  • Kína és Oroszország kihasználja, hogy a Nyugat Izraellel van elfoglalva.

Szöveges összefoglalónk:

Háború Izraelben

Jemen hadat a napokban üzent Izraelnek. Bár Izraeltől távol eső országról beszélünk, Robert C. Castel szerint hiba lenne lebecsülni a Jemenieket. A szakértő szerint a Jement ellenőrzésük alatt tartó húszi szervezet pont olyan, mint a Hamász vagy a Hezbollah, egy államot irányító terrorszervezet. A biztonságpolitikai szakértő a következőképp fogalmazott:

Annak ellenére, hogy Jemen a világ egyik legszegényebb és legprimitívebb országa, nagyon számottevő katonai erőre tettek szert.”

Castel elmondta, hogy Jemen számára rendelkezésre állnak nagy hatótávolságú fegyverek, többek között ballisztikus rakéták. A fegyverarzenál mellett pedig jelentős geopolitikai befolyásuk van, hiszen ellenőrzésük alatt tartják a Vörös-tenger déli kijáratát.

Ha ott elkezdenek zavart gerjeszteni, úgy az Izraeli, mint a világ hajózásában, az gyakorlatilag az egész világ kereskedelmét befolyásolni fogja.” 

Jemen már három támadást is indított Izrael ellen, azonban Izrael egyelőre nem reagált. Robert C. Castel szerint az izraeli válasz nem fog elmaradni, ugyanakkor ismét kihangsúlyozta, hiba lenne lebecsülni Jement.

„A harcok a tervek szerint folynak, Izrael betört gázába, elindult a szárazföldi hadművelet.” – értékelt a szakértő. Castel szerint a harcok sikeresen haladnak, Izrael veszteségei pedig eltörpülnek a gázai veszteségekhez képest. Megjegyezte azonban, hogy szerinte hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk.

Az Európai Unió egyik szóvivője a zsidó telepesek terrorizmusáról beszélt a közelmúltban. Bendarzsevszkij Anton szerint ennek oka az, hogy az EU nem akarja elveszíteni a kapcsolatait az arab világgal, egyensúlyozni próbál a jelenlegi helyzetben. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója úgy véli, ez lehet az oka annak, hogy a nyugati narratívák már nem olyan elköteleződéssel támogatják Izraelt.

Ezek a nyilatkozatok nem ideológiai indíttatásúak, hanem kőkemény politikai üzeneteket hordoznak.”

Bendarzsevszkij szerint a nyugat számára kiemelten fontosak az arab országok, hiszen nyersanyagokban és energiaforrásokban gazdag területen helyezkednek el.

Háború Ukrajnában

Bendarzsevszkij Anton szerint nem fognak elfogyni az Ukrajnának szánt források a nyugati oldalról. Az Egyesült Államok választásokhoz közeleg. Bendarzsevszkij szerint Biden ügyesen próbálta meg elkerülni, hogy a különböző háborúk támogatásának kérdése ne jelentsen problémát a kampány alatt. Elmondta, hogy az amerikai elnök megpróbálta egy kalap alá venni Ukrajnát, Izraelt, és Tajvant. A Demokraták létre akarnak hozni egy 106 milliárd dolláros csomagot, amit most szavaznának meg. Így Ukrajna támogatása a következő másfél évben biztosítva lenne, és a választások alatt nem kellene ezt a kérdést érinteni.

Eredmény nincs, siker nincs. Akkor hogyan tovább? Ez a kérdés.”

Bendarzsevszkij szerint Ukrajnának ki kell találnia, hogy mihez kezd a nyugati támogatásokkal. A sikertelen ellentámadás során láthattuk, hogy az ukránok nem képesek hatékonyan felhasználni a kapott eszközöket. Szerinte a nyugati oldalon megvan a szándék a további segítségnyújtásra, és Ukrajnára tekintve jelenleg a legnagyobb problémát a kapott támogatások hatékony felhasználása jelenti.

Robert C. Castel szerint Ukrajnára tekintve fenyegetést jelent a republikánus párt befolyása az amerikai döntéshozatalba. Véleménye szerint a konzervatív párt szkeptikusabb az ukránokat érintő kérdésekkel kapcsolatban. Castel további fenyegetésként említi az amerikai választások közeledtét. A szakértő szerint Biden sikereket felmutatva szeretne a választásokon megmérkőzni. Katonai sikerekről azonban nem beszélhetünk. Úgy véli, katonai sikerek híján kénytelen lesz az amerikai elnök diplomáciai sikereket elérni, rávenni Ukrajnát, hogy kössön tűzszünetet az oroszokkal.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik