Kína beleegyezése nélkül nem lehetséges az észak-koreai együttműködés Oroszországgal – Kis-Benedek József a Mandinernek

2023. szeptember 24. 16:07

Zelenszkij ukrán elnök szerint a harmadik világháború elkerülése rengeteg pénzbe kerül, de a kérdés inkább az, hogy mennyibe kerülne a harmadik világháború, ha kitörne. A Mandiner Stratéga e heti vendége Kis-Benedek József egyetemi tanár, az MTA doktora volt.

2023. szeptember 24. 16:07
Kim Jong Un - Vladimir Putin meeting in Russia

Az MTA doktora szerint a több kontinensre kiterjedő háború nem aktuális, mivel a világ vezetői nem akarnak egy NATO-Oroszország közötti konfrontációt. Hozzátette, hogy az amerikaiak informálják az ukránokat, mely orosz katonai célpontokat szükséges támadni.

A szakértő szerint látható a szárazföldi hadműveletek lassulása, ugyanis az oroszok rendkívül jó szárazföldi védelmet építettek ki, amely rengeteg ukrán áldozatot követel nap mint nap, valamint a téli hónapok időjárása miatt a szárazföldi mozgás csökkenni fog. Így lehetséges technikaként az ukránok vízen, vagy a levegőben fognak több támadást végrehajtani. A levegőből való támadás egyik legjobb eszköze a drón, „tulajdonképpen ez a drónok háborúja”.

Kis-Benedek József kifejtette, hogy

a Nyugat is támogatja, hogy az ukránok orosz területeken logisztikai célpontokat támadjanak. 

Oroszország keletre tekint

„Az oroszok is próbálnak beszerezni eszközöket, nem csak saját gyártásra alapoznak” – mondta el Kis-Benedek József azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy az oroszok belátható időn belül kifogyhatnak a fegyverekből, ezért is próbálnak Észak-Koreával szorosabb partnerséget kötni. Nemrég Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországban járt, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valószínűleg különböző katonai eszközök kereskedelméről is szó lehetett.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyetemi tanár arra felhívta a figyelmet, hogy ugyanakkor Kína beleegyezése nélkül nem lehetséges az észak-koreai együttműködés Oroszországgal, mivel a távol-keleti országot Kína szoros kontroll alatt tartja. Szerinte az oroszoknak szüksége van a lőszerekre, viszont kétséges, hogy milyen minőségű eszközöket tud biztosítani számukra Észak-Korea. A kínai külügyminiszter is négynapos látogatást tett Oroszországban, amelyen a biztonsági együttműködésről is volt szó. Kis-Benedek József szerint Kína egyfajta közvetítő lehet Észak-Korea és Oroszország között.

Merre tart a háború?

„Kijev elfoglalása ezzel az erővel nem lehetséges” – jelentette ki Kis-Benedek József, aki utalt arra, hogy az oroszoknak teljes mozgósításra lenne szüksége az ukrán főváros elfoglalásához. Rámutatott arra, hogy valójában a négy – általuk független megyének kikiáltott – megyét sem tartják teljes fennhatóságuk alatt. Elmondta, hogy ukrán részről stratégiai cél az orosz csapatok megosztása leginkább Zaporizzsja irányából, hogy kijuthassanak a tengerig. A nyugati támogatás továbbra is megvan az ukránok mögött, és mindenképpen keményre harcokra kell számítani a tél beálltáig.

Ha a tél beköszönt, és nem képesek a szárazföldi eszközök a rossz idő miatt mozogni, „akkor jönnek a drónok, amelyekkel lehet repülni nyugodtan”.

A tengerre is áttevődhetnek a harcok, már lehet is tapasztalni, hogy Szevasztopolból az oroszok átcsoportosítják az erőiket keleti irányba attól tartva, hogy az ukránok drónokkal megtámadják ezeket a területeket.

Az amerikaiak célja, hogy nem győzhetnek az oroszok”

– jelentette ki Kis-Benedek József reagálva arra, hogy az amerikai vezérkari főnök elmondta, ez a háború még sokáig el fog húzódni. Ezzel kapcsolatban kifejtette az MTA doktora, az amerikaiak nem mondhatják ki azt, hogy mi veszítettünk, és az oroszok nyertek, de az orosz vezetés sem teheti ezt meg. Kis-Benedek József a beszélgetés összegzéseként kijelentette: „a gyűlölet tovább folytatódik, és abban egészen biztos vagyok, hogy lesz egy befagyott, alacsony intenzitású konfliktus”.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A műsor podcast formában is meghallgatható: 


 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. október 12. 17:14
az a nyomorult zelenszki mindenaron vilaghaborut akar hogy mentse a szaros segget
DrPepper
2023. szeptember 27. 08:04
Zselé igyekszik úgy beállítani, mint nem ők lennének a probléma, hanem a megoldás. De valójában ők a probléma.
masikhozzaszolo
2023. szeptember 25. 16:29
/mennyibe kerülne a harmadik világháború, ha kitörne/ Ne aggódjál! Biden már intézi azt a pénzt!
tintapaca
2023. szeptember 25. 10:37
Ez a Kiss Benedek József meg van roggyanva agyilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!