Zelenszkij és a stábja is pontosan tudja, Ukrajna most nem lehet NATO-tag – Fodor Gábor a Mandinernek

2023. július 24. 06:03

Az USA emberi jogi politikájáról, Amerika és a magyar kormány kapcsolatáról, a vilniusi NATO-csúcsról, a békéről és a magyar ellenzékről is volt szó a Mandiner Reakció legújabb adásában.

2023. július 24. 06:03
Kacsoh Dániel

Az Amerikai Egyesült Államok politikájának lényeges eleme David Pressman amerikai nagykövet nemrégiben rendezett LMBTQ-vacsoraestje és Pride-piknikje az amerikai nagykövetség kertjében – fejtegette a Mandiner Reakció legutóbbi adásában Fodor Gábor, aki szerint a tengerentúlon jól láthatóan az emberi jogok fundamentális részét képezik a melegjogok. Az SZDSZ egykori elnöke, volt parlamenti képviselő szerint az amerikai nagykövet is elkötelezett az LMBTQ-ügyek iránt, ezt már beiktatásától kezdve tudni lehetett, hiszen nyíltan felvállalja szexuális identitását. Úgy gondolja, Pressman ezzel együtt nemcsak szimbolikus gesztusokban és ideológiai kérdésékben nyilvánul meg, hanem politikai ügyekben is, például határozottan fellépett a Nemzetközi Beruházási Bank szankciós listára tételével kapcsolatban. Fodor Gábor kitért az amerikai-magyar kapcsolatokra is, megjegyezte, hogy „kettőn áll a vásár”, vagyis nemcsak az amerikai, hanem a magyar kormányon is múlik, miképpen alakul a két ország közötti kooperáció.

Ezt is ajánljuk a témában

„Én magam maximálisan atlanti meggyőződésű vagyok, és azt gondolom, az ország jövője a NATO- és az európai uniós tagság” – jelentette ki a volt SZDSZ elnök.

Fodor Gábor a vilniusi NATO-csúcsról

A közelmúltban megtartott vilniusi NATO-csúcson az előzetesen belebegtetett ukrán NATO-csatlakozás nem következett be, sőt, valódi céldátumot sem fogalmaztak meg a szövetség tagjai. „Zelenszkij elnök és a stábja pontosan tudta, hogy ők most nem lehetnek NATO-tagok” – érvelt Fodor Gábor, aki szerint az ukránok színjátékát látta a világ is: pontosan tudták, hogy nem lesz NATO-tagság, de emelni akarták a tétet, és sikeresen jöttek ki belőle. Szerinte nemcsak azért nem lehetséges Ukrajna felvétele a NATO-ba, mert az Alapokmány tiltja, hanem azért is, mert akkor a NATO és Oroszország háborúban állna egymással.

Kifejtette, személy szerint örül annak – már csak a magyar történelmi tapasztalatok miatt is –, hogy nincsenek az oroszok a mi érdekszféránkban, és amerikai fegyverek védenek minket.

Az lehetetlen, hogy bárki elfogadhatónak gondolja, hogy egy atomhatalommal csak úgy értelmetlenül belegabalyodjunk egy háborúba” 

– értékelt Fodor Gábor, szerinte a demokráciákban is józan módon csak a békés megoldás lehet a megfelelő. Ugyanakkor az elvitathatatlan szerinte, hogy az oroszok sárba tiporták a nemzetközi jogot, és a NATO fellépésével vissza szeretne térni a nemzetközi jog talajára, hiszen ennek betartása nélkül bárki bármit megtehet globálisan.

A magyar ellenzékről és a külföldi pénzekről

„Az újabb kétharmados Fidesz-győzelem elég nagy pofon volt az ellenzék számára, aztán volt fogadkozás és egyebek” – idézte fel Fodor Gábor az ellenzék állapotáról, hozzátéve, az országnak nagy szüksége lenne egy kormányzóképes alternatívára. Nemrégiben derült fény arra, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által fémjelzett 99 mozgalom 506 millió forint támogatást kapott adománygyűjtő rendezvényeken az erre rendszeresített ládákban. Legalábbis ez a hivatalos magyarázat, csakhogy az eddig nem cáfolt információk szerint ezek a ládák jórészt eurót és fontot rejtettek, ami miatt nem csak a kormánypártok, a szövetséges ellenzéki pártok közül is többek kifejezték aggályaikat. A DK egyenesen tisztázást vár a Párbeszédtől, illetve Karácsonytól.

Fodor Gábor a mikroadományok ügyét egy nagyon súlyos, egyre aggasztóbb ügynek tartja, s „egyre mélyebbre jutunk az egész történetben”. Kifejtette: az ilyen akcióknál sejtése szerint kell lennie valamiféle regulának, törvényi szabályozásnak, hogyan lehet pontosan adományt gyűjteni.

Hol vannak a dokumentumok? Hol vannak a jegyzőkönyvek, az emberek, akik ezeket hitelesítették?”

 

– tette fel a kérdést.

Utalt arra, az ügyben nyomozás folyik, ez még „biztosan nem a történet vége”.  Fodor úgy látja, van egy bizonyos kivárás az ellenzéki oldalon azok részéről, akik úgy gondolták, beállnak a főpolgármester mögé a következő választáson. Fodor szerint ez az ügy növeli az ellenzéken belüli instabilitást.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2023. július 24. 10:12
Minek hisztiztek, Ostoba Tamponok? A NATO ellátja fegyverrel ... a vajdátokat meg mindenki leszarja. ------------------------------------------------------- Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb hasznos hülye, a keleti geopolitikai terjeszkedés szolgálóleánya, Nyugatról nézve pedig politikai pária, az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista vezetője.”
Sany Xepi
2023. július 24. 09:34
🔷Zeller, kezdjél el gabonaköröket rajzolni.
zakar zoltán béla
2023. július 24. 09:01
A pufajkás kapcája, aki mindent kimagyaráz.
BAJA
2023. július 24. 08:52
az “amerikai fegyverek védenek” mondatnál megreccsent fölötte a menyezet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!