Kettészakadt ország: felháborodtak a franciák a mérhetetlen pusztításon, amit a migráns hátterű zavargók okoztak

2023. július 02. 16:58

A Politico stábja francia lakosokat kérdezett a zavargásokról, akik elmondták, hogy teljesen ledöbbentek az elmúlt napokban kitört, javarészt bevándorló hátterű zavargók által okozott mérhetetlen pusztításon.

2023. július 02. 16:58
null

Ötödik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves helyi lakost a Párizshoz közeli Nanterre-ben.

Noha jóval kevesebb incidens történt az előző napokhoz képest, azonban ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, már egy francia polgármester otthonát is támadás érte, miután az elkövetők szombat este egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun, a Párizstól délre található L'Hay les Roses nevű település vezetőjének kapuját.

„Félelem és szorongás lett úrrá mindenkin”

Colombes külváros egyik városi tanácsosa a Politiconak nyilatkozva elmondta, hogy a kijárási tilalom alatt álló francia városban az erőszakhullám szorongóvá és dühössé teszi a helyieket „Félelem és szorongás lett úrrá mindenkin” – mondta a városi tanácsos.

A beszámolóból kiderült az is, hogy júliusban a késő hétvégi délutánok általában a társasági összejövetelek és a zsúfolásig megtelt teraszok időszaka Saint-Denis sétálóutcáin, Colombes helyi életének szívében, azonban ezen a hétvégén a teraszok kiürültek, és a tulajdonosok a fosztogató hordáktól tartva fadeszkákat szegeztek a kirakatokra.

Kijárási tilalom

Miután Párizs külvárosának utcáin három egymást követő éjszakán zavargások tomboltak,

Colombes polgármestere, Patrick Chaimovitch szombat estétől éjszakai kijárási tilalmat hirdetett,

amely a tervek szerint kedd reggelig tart. Sok más önkormányzat is hasonló intézkedéseket hozott.

Colombes egy sokszínű, 80 000 lakosú város – jómódú fiatal szakemberek és többnemzetiségű, szegényebb közösségek otthona. Nanterre városával határos, ahol a 17 éves Nahelt múlt kedden agyonlőtte a rendőrség. Mint sok helyen Párizsban és azon túl, az ezt követő erőszakhullám megdöbbentette a lakosokat.

A Politico tudósítása szerint szombaton egy helyi kiskereskedő előtt állva Julien Beaussier, a lakhatásért felelős városi tanácsos szórólapokat osztogatott a járókelőknek, hogy meggyőzze az elégedetlen lakosokat a kijárási tilalom szükségessségéről. Világossá tette, hogy a döntést éles viták, és a kialakult helyzet alapos mérlegelése után hozták meg.

– mondta Beaussier, utalva a nyilvános könyvtár, a helyi üzletek és autók elleni támadásokra. 

Kollégája, Aïssa Ben Braham, aki a munkálatokért és az épületekért felelős, szombat reggel először a város egyik leghátrányosabb helyzetű negyedébe ment, hogy felmérje a károkat. „Láttam egy tucat autót, amelyek csak egy utcában égtek fel” – mondta.

De kitért arra is: az emberek nem értik az egész helyzetet. „Félnek éjszaka, füst van, lángokban álló járművek, gyerekek, akik azt kérdezik, mi történik. Félelem és szorongás van” – tette hozzá. Az utcákban pirotechnikai eszközök és rendőrségi szirénák tartották ébren az embereket éjszaka.

Egyes utcákban a lakosok WhatsApp-csoportokat hoztak létre, hogy figyelmeztessék egymást

a potenciális zavargókkal kapcsolatban. 

Folyamatosak a fosztogatások

A városközpontban a 27 éves Amandine [kérésére megváltoztatták a nevét] szombat reggel bement az üzletébe, de az ablakát betörték, az üzletét pedig kifosztották. „Reggel 8-kor érkeztem, és nincstelenné váltam, nem maradt semmi” – mondta.

Az is kiderült, hogy a városban négy fosztogatót letartóztattak, ugyanis márkás bevásárlószatyrokkal sétáltak az utcákon, miután szétverték egy bolt kirakatát.  Egy helyi bolt tulajdonosa is teljesen elkeseredett. Elmondta, hogy a magukból kikelt zavargók miatt legalább két hétig zárva vannak. 

A Politico stábja a várost járva belebotlott egy 54 éves Jérôme nevezetű úrba is, aki egy pohár bort kortyolt barátaival, és elmondta, hogy teljesen ledöbbentette őket a kialakult helyzet, egyszerűen nem értik, az ügyből, hogy kerekedhetett fosztogatás, törés-zúzás és rombolás.

Elmondta, hogy van egy 17 éves fia, és természetesen megőrülne, ha így agyonlőnék. Azonban azt is elmondta, hogy

ez akkor sem magyarázza meg azt, amit a fosztogatók művelnek.

Azok az emberek, a boltosok, akiknek tönkre teszik az üzleteiket fizetik meg az árát, holott semmi közük hozzá” – fogalmazott.

Jérôme szerint a zavargások ellentétesek a város történelmével és életmódjával. „Colombes egy olyan város, ahol megszoktuk, hogy együtt élünk franciaként, feketeként, fehérként” – fogalmazott.

A lelőtt fiú nagymámája is nyugalomra int

A 17 éves fiatal nagymamája is megszólalt az unokája tragédiájával, és az incidens nyomán kialakult zavargásokkal kapcsoaltban. A nagymama nyugalomra szólított fel mindenkit, aki részt vesz a zavargásokban.

Azt akarjuk, hogy csillapodjanak a kedélyek” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy bízik abban, hogy a rendőrtisztet is megbüntetik, mint mindenki mást, aki felelős a történtekért.

***

Nyitókép: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Összesen 404 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajosbabos
2023. július 09. 09:40
ezek túl hülyék hogy megértsék az hogy pont most veszik el tölük a saját országukat és a hatalmat és a jogot az élethez amit több száz éven át kiharcoltak maguknak! sok sikert !
Dezsőke
2023. július 03. 12:01
a migránsok valószínűleg minden befogadó országból kisajátítják a "saját" területeiket, saját országot teremtve maguknak, saját önigazgatással, meg minden... ezt mindenki tudta, tudja..., nincs min csodálkozni... menteni, ami menthető!
istvanszluka01
2023. július 03. 10:32
Én megtanultam a leckét. Francia "barátaink" szerint (1920-óta) a betelepülőknek joga van szétszakítani egy országot, ha úgy akarják. Az elsők között fogom üdvözölni Franciaország több részre szakadását, ha a helyileg többségbe került bevándorlók saját országrészt akarnak maguknak.
Giovanni
2023. július 03. 09:18
A kulcskérdés most az, hogy a franciák felismerik-e az összefüggést a káosz és a határtalan migránsbefogadás között? Mert ha igen, akkor arra kényszeritik a kormányt, hogy változtasson a politikáján. Ha meg nem, akkor minden mindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!