A Wagner-puccs emléke egy misztikus eseményként marad meg – Somkuti Bálint a Mandinernek

2023. július 05. 14:38

Lényegében bő tíz óra alatt a Wagner-alakulat megtett 800 kilométert, ami minimum elgondolkodtató, de ötezer emberrel nem lehet elfoglalni Moszkvát. Prigozsin rendkívül népszerű volt az oroszok körében, de a népszerűség láthatóan nem elég, hogy a hatalmat átvegye Putyintól. Oroszország a lázadás után. Somkuti Bálint a Stratégában. Összefoglaló.

2023. július 05. 14:38
Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

„Nagyon komoly népszerűségre tett szert az egyszerű emberek körében” – mondta el Somkuti Bálint Prigozsinról. Az MCC kutatója szerint viszont ahhoz, hogy a hatalmat átvehesse Oroszországban, ahhoz a népszerűsége kevés volt, a politikai támogatottsága nem volt meg ehhez. Onnantól kezdve, hogy Putyin beszédet intézett az orosz néphez, amely után Prigozsin körül elfogyott a levegő, megszűnt politikai támogatása. Ugyanakkor pontosan tudják az orosz elit a tagjai, hogy

Oroszországot leginkább belülről lehet legyőzni.”

Somkuti szerint a Wagner-vezér felvett szerepben lépett a nyilvánosság elé, amely akciója után szinte azonnal hiteltelenné vált.

„Egy hangüzenetben azt jelezte, hogy már Lukasenka vendégszeretetét élvezi” – mondta Somkuti. Szerinte Prigozsin egyelőre megúszta ezt a balhét, viszont, hogy mi lesz vele 3-6 hónapon belül, arra semmilyen garancia nincsen. 

A Wagner és a zsoldoshadseregek

Somkuti Bálint úgy értékelte, hogy már látszott a Wagner-csoport rosztovi bevonulásánál, hogy nem voltak fegyverekkel jól ellátva. Nagyjából ötezer ember indult el Moszkva felé, ennyi emberrel, lehetetlen lett volna Moszkva elfoglalása. Szerinte a Wagner által megkísérelt puccs megmarad egy zavaros, misztikus eseménynek. A szakértő szerint magával a zsoldoshadsereggel voltak problémái az orosz politikai elitnek, mivel Oroszországban alapvetően törvény tiltja a zsoldoshadseregek létrehozását, és ehhez képest több mint harminc van belőlük. Somkuti rámutatott: megvan annak a veszélye, hogy ha felfogadnak egy zsoldos alakulatot, akkor az a megrendelő ellen fordul. Szerinte éppen a problémák miatt 

az amerikai kormányzat ügyelt arra, hogy a Blackwater katonai magánvállalkozóval ne járjanak úgy, mint az oroszok a Wagner-csoporttal.

„Meg fogják találni azt a módot, amellyel a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy továbbra is meg fognak maradni a zsoldosseregek Oroszországban és globálisan is, mivel a reguláris hadsereggel szemben a bérezés 3-4-szer magasabb egy magánhadsereg esetében.

A beszélgetés végén elmondta, hogy az ukrán ellentámadásra nem hatott ki semmilyen szinten az oroszországi történés, az ukránok nem haladtak jelentősen előre.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hlaci83
2023. július 06. 02:04
REMÉLEM LÁTJÁTOK, MENNYIVEL KEVESEBB AKTIVITÁS VAN!!!!!....................HOGY A PICSÁBA LEHET ILYEN BÉTA VERZIÓS SZART ÉLESBE KITENNI?????............NINCS ÉRTELME KOMMENTELNI, MERT KÉSZ TORTÚRA MEGTALÁLNI A KORÁBBI KOMMENTJEIMRE KAPOTT VÁLASZOKAT!!!.............. NEM JEGYZI MEG A SORRENDET SEM........... A VÁLASZOK MEGTEKINTÉSE GOMB ALIG ÉSZREVEHETŐ, AMÚGY JÓ LENNE, HA ALAPBÓL KI LENNE BONTVA. KI AZ A HÜLYE AKI VÉGIGKATTINTGATJA MINDET?????................ KÉSZ FÓRUMRENDSZEREK VANNAK, CSAK INTEGRÁLNI KELLET VOLNA VALAMELYIKET, VAGY HAGYNI A RÉGIT................
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 05. 18:37
Segítek! Én a zsoldomért mentem és számonkérni Sojguékat miért lopják a Kreml által kioszott lőszerünket. Az i-re az tette fel a pontot, hogy ránklőttek. Mi az életünk árán bevettük Bahmutot amire képtelen volt Sojgu. Putyin ellen sohase mennék ameddig ő a nép választott vezetője. Én a világ legjobb magánhadseregének a vezetője vagyok. Putyin politikus. Hogy a világ legjobb politikusa-e majd a történelem eldönti. Az, hogy a magyarok a legszarabb szakértők mindenben az meg tuti. Elég a mandiner.hu-n olvasgatni őket. Én inkább bezúztam a médiaprojektemet de nem züllesztettem ilyen mélyre mint a mandiner.hu.
Akitlosz
2023. július 05. 16:13
Prigozsin nem politikus. Pláne nem jó politikus. Az ilyen lázadás élére az kell, ez nem palotaforradalom volt. Egy proklamációval kellett volna indítani, amely közli az okokat és a célokat. Úgy puccsolni, hogy a benne résztvevők sem tudják, mi miért történik ritkán sikeres. Lásd még a törökországi puccskísérlet példáját is
olajfa1
2023. július 05. 15:48
Bebizonyosodott hogy Putyinnak vannak kihívói!... -feltehetőleg nem is csak egy...- és az is bebizonyosodott hogy nem biztos hogy a "nyugat" egy másik Putyin kihívóval jobban járna!!!!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!