„Olyan eszközzel fognak az oroszok visszavágni, amelyet le lehet tagadni” – Somkuti Bálint a Világrendben (VIDEÓ)

2023. május 31. 17:31

A háború „új dimenziója nyílhat meg” az orosz rakétatámadások, az ukrán drón-ellencsapások következtében, ahogy Oroszország londoni nagykövete fenyegetőzött? Mikor és hogyan indulhat meg a nyári ukrán ellentámadás? Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. május 31. 17:31
null
Maráczi Tamás

***

Az ukrán társadalom ki van éhezve a sikerre” – mondta a moszkvai célpontok elleni keddi ukrán dróntámadás lehetséges indítékairól a Világrend című műsorunkban Somkuti Bálint. Mint fogalmazott, az ilyen terrorbombázások általában nem járnak sikerrel, a polgári lakosságot nem lehet ilyen akciókkal megtörni, viszont ha ez többször megismétlődik, és súlyos károkat okoz, akkor annak lehet megfélemlítő hatása.

Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a következő forgatókönyv szerint az ukránok maximális hatékonysággal igyekeznek pusztítani az orosz utánpótlási és háttér-támpontokat, raktárakat, és utána mellékirányban, Zaporizzsjánál indítják meg a támadást először, amelynek az a célja, hogy odavonják a tartalékoknak a figyelmét, majd megindul egy támadás Bahmut visszafoglalására...” – beszélt a régóta valószínűsített, de már csak leghamarabb nyáron elinduló ukrán ellentámadásról a biztonságpolitikai szakértő. Mint mondta, ennek a támadásnak olyan sikert kell elérnie, amely politikailag és katonailag is eladható, de a várakozásokat hűti, hogy az ukrán légvédelem küszködik, és a nyugati nehéztechnika sem érkezett még meg kellő számban egy hatékony offenzívához.

Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint az orosz nyilatkozatok azt sejtetik, hogy a Kreml a háború „új dimenzióját” is készen áll megnyitni, ezzel olyan területekre is kiterjedhet a háború, amely „alapjaiban rengetheti meg a világunkat”; „negyedik generációs hadviselés ez, megszűntek a tabuk, a határok” – tette hozzá.

Az orosz hadseregnek a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin nyilatkozataiból feltételezett megosztottságáról, meghasonlásáról a vendég elmondta: a katonai vezető fontos információkat oszt meg az orosz haderő állapotáról, de szavait nem szabad túlértékelni, mert ő a hatalom által engedett levezető szelep, ahol „a gőzt kiengedik”, a szerepe hasonló, mint amit Hofi Géza töltött be a Kádár-rendszerben.

A műsor vendége: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik