Ezt a háborút az oroszok már annak kirobbantásának pillanatában megnyerték – Stratéga Robert C. Castellel

2023. május 04. 06:00

Az úgynevezett európai ideológiát nem a nemzetállamok csinálják Európában, hanem egy globalizált európai elit, amely kitalálta, hogy ez az államvallásuk – mondja Robert C. Castel, akivel közös európai stratégiáról, a pápa békemissziójáról, az izraeli geopolitikai gondolkodásról, az ukrán ellentámadás esélyeiről és sok más izgalmas témáról beszélgettünk.

2023. május 04. 06:00
null
Pócza István
Pócza István
rovatvezető

A biztonságpolitikai szakértő szerint nincs olyan, hogy európai stratégia vagy európai geopolitika. „Van egy francia geopolitikai világnézet, van egy német geopolitikai világnézet, van egy lengyel, van egy baltikumi és van egy magyar esetleg, de nem látom, hogy ez hogy tud összeállni.” Castel szerint ha Európa megmaradt volna a zsidó-keresztény hagyomány vagy a klasszikus liberalizmus eszméi mellett, akkor felléphetne morális nagyhatalomként. Szerint a nyugati civilizáció bár eredetileg a nyugati-keresztény értékeken alapul, viszont a geográfiai adottságok miatt teljesen más hatások érik az európai nemzeteket egyenként, ezáltal nem is lehetnek egységesek. Az úgynevezett európai ideológiát pedig nem a nemzetállamok csinálják Európában, hanem egy globalizált európai elit, amely kitalálta, hogy ez az államvallásuk – teszi hozzá.

Robert C. Castellel a pápa békemissziójáról, az izraeli geopolitikai gondolkodásról, az ukrán ellentámadás esélyeiről és sok más izgalmas témáról beszélgettünk.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik