Fokozódik a feszültség Bahmut miatt Kijevben és Moszkvában is - Stratéga Horváth Józseffel

2023. március 09. 17:01

Kína a saját béketervével nemzetközi jelentőségét igyekszik növelni. Ugyanakkor könnyen azt is eredményezheti, hogy az oroszok és az amerikaiak Kínát kihagyva végre komolyan tárgyalni kezdjenek. Itt a Stratéga legújabb adása.

2023. március 09. 17:01
null
Pócza István
Pócza István

Bár a háború továbbra is zajlik, egyre több szó esik a békéről. Az első igazán komoly béketervvel Kína állt elő, amelyet a nagyhatalmak – az Egyesült Államokkal az élen – azonnal le is söpörtek az asztalról. Erre Kína biztosan számított, de a béketerv üzenete annak eredményénél fontosabb lehetett: egy világos képet ad arról, hogy Peking hogyan is gondolkodik a nemzetközi rendszerről. Mindeközben Oroszország és Kína egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Peking egyre határozottabban nyit Moszkva irányába. Az oroszok eközben belekényszerítették az ukránokat egy olyan anyag és ember háborúba, amit az ukránok nem tudnak megnyerni. A régen nagynevű brit titkosszolgálatok pedig egyre inkább olyanok, mint "a brit tudósok" – egyre nehezebb komolyan venni a hivatalos jelentéseiket. Beszélgetés Horváth József biztonságpolitikai szakértővel, az Alapjogokért Központ tanácsadójával. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2023. március 09. 19:16
Egy kis szünet után jó ötlet volt az egyik legjobb szakértőt behívni interjúra, jó volt. AZ MI6 nem gyenge képességű, végzi a dolgát. Nagy húzása volt mikor az al kaida honlapjára felkerült bomba receptjét lecserélték egy muffin receptre. :)
kunfia
2023. március 09. 18:13
Egyre jobban tetszik az orbáni béke, a nyugat és kelet nem ad több fegyvert, Ukrajna megadja magát, az orosz békefenntartók bevonulnak Ukrajnába, és Szovjetúnió része lesz. Putyin teljesen jogos igénye viszont az, hogy ne legyen NATO tagállam szomszédjuk, így Orbán , hogy ne dühítse fel a szomszéd medvét, egy nagy népszavazással felérő Békemeneten kinyilvánítja, hogy ki kell lépnünk a NATO-ból. A tömeg éljenez, és nemzetgyűlési határozatot hoz mindjárt a helyszínen. A sokaság orosz része Vivát Putyinozásba kezd, amit átvesz a nemzeti Jobboldal is, Győzike, Feró, Mága Zoli, Pataki Attus, Dopeman, Bayer, stb. A következő lépcsőben Putyin közli, hogy igényt tart területeinkre, és tankokat indít Mukachevoból (Munkács) a határra. Orbán Viktor messze földön híres békevágyáról, így a békéért cserébe belépteti az ezután Vengerszkaja Vármegye néven szereplő hódoltsági területet a Szovjetúnióba, Putyin kinevezi Orbánt annak élére ispányová főmuftinak, Természetesen bevezetik a kötelező orosz oktatást, de lehetőséget biztosítanak magyar oktatásra is saját büdzséből, ha leróttuk az adót a fővárosnak, Moszkvának. Nyugati segélyekből tehát egyfajta magyar oktatást is bevezetünk, de nincs szükségünk annyi magyar tanárra, mert a főoktatás orosz nyelven folyik, magyarul csak a dicsőséges Szovjetúnió történelmét tanítják. A libsi tanárokat Szibériába vitetik , és azokat is, akik nem értenek egyet Putyinnal, vagy ispányová főmuftival. Hogy a gyerekek már kiskorukban öntudatos polgárokká váljanak, oktatási tananyag lesz akár a szülő feljelentése is, ha otthon rosszat mond a cárról és helytartójáról, valamint bármely propagandistájáról. Az internetet korlátozzák, hírekkel csak az utolsó két régi média orgánum ,a Pesti Srácok és a HÍR TV, valamint a Russia Today szolgálhat, természetesen orosz nyelven Legyen béke!
jánosbácsi
2023. március 09. 17:37
8 hónapja támadják az oroszok Bahmutot ahol már ép épület sincs . Ez a harc lesz a végső! :D
elégia
2023. március 09. 17:12
Az a baj, hogy a ripacsot nem az ukrán katonák élete érdekli, hanem az amerikai utasítás végrehajtása. A Bahmut vágóhídért ő a felelős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!