Orbán Viktor: A Himnuszt sohasem térdelve, mindig felemelt fejjel énekeljük

2023. január 22. 10:56

Összefoglalónk a miniszterelnök magyar kultúra napján elmondott beszédéről!

2023. január 22. 10:56
null

Ünnepi beszédet tartott a magyar kultúra napján és a Himnusz 200. évfordulóján Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

„Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen”

Ünnepi beszéde során a kormányfő rámutatott:

Mint fogalmazott: „ha arra a lehetetlen vállalkozásra adnánk a fejünket, hogy egyetlen műbe sűrítsünk mindent, ami magyar, pontosabban, ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választanunk. Ezért méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen.”

A Himnuszt sohasem térdelve, mindig emelt fővel énekeljük

A miniszterelnök aláhúzta: noha a Himnusz műfajilag imádság, jeremiád, azt sohasem térdepelve, épp ellenkezőleg: mindig rendíthetetlenül, egyenesen állva és felemelt fejjel énekeljük. A kormányfő rámutatott: „hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel? Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat?” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: „Kölcsey mást mond.

„Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket” – húzta alá a kormányfő. Mint fogalmazott: „ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak. Vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen. Sok olyan nép volt, melynek sorsáról a történelem ura másképpen rendelkezett”.

A miniszterelnök emlékeztetett arra is:

„Az oszmánok megmondták, hogy ki az igazhitű, és ki a gyaur. A Habsburgok, hogy ki a jó keresztény. A németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, akik aztán egyesülhetünk. A brüsszeli bürokraták pedig liberális világpolgárrá akarnak kalapálni bennünket a divatjamúltnak ítélt magyar formánk helyett.

idézte fel a miniszterelnök.

A nagyhatalmakat „legkevésbé sem érdekli, mi a jó vagy mi a rossz a magyaroknak”

Ünnepi beszédében a kormányfő az orosz-ukrán háború kapcsán elmondta: „a magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, akik utóbb felülkerekednek, és őket legkevésbé sem érdekli, mi a jó vagy mi a rossz a magyaroknak.” „Ezért

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Himnusz mélyebb értelme kapcsán Orbán Viktor Lukács evangéliuma 21. fejezetének 28. sorát idézte: „egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket”. A miniszterelnök hozzátette: „mi vagyunk a magyarok, akik nem vagyunk és nem is leszünk alávalóbbak más népeknél. És a magunk különleges mivoltában is vagyunk legalább olyan jó, derék, tiszteletreméltó nép, mint bármely másik. A többi, minden más a Jóistenre tartozik.

– zárta gondolatait Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő beszédét követően Csikos Sándor Kossuth-díjas színművész elszavalta a Himnuszt.

Itt nézheti vissza a kormányfő ünnepi beszédét, valamint a Himnuszt, Csikos Sándor előadásában:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. január 25. 08:02
Nagyon szeretem Orbán Viktor beszédeit. Mindenki odafigyel rá.
Alcofrybas
2023. január 24. 09:00
Kölcsey Himnuszát ideje volna elfelejteni a gecibe, ahová a költő is gondolta, az asztalfiók mélyére. Futottak még kategória. Amúgy is váltottunk, van nekünk számos jobb, pusztán kegyeleti és illem diktálta okoból szenvedjük végig ezt a szart, egyébként van száz másik jobb, amit tolunk, ha dal, ha himnusz kell, lásd A dzsungel könyvés Nélküled vagy Soho Party: Az éjjel soha nem érhet véget. Utóbbiban minden benne van, a magyar sors, a magyar történelem, múlt és jelen összegződik, még Kölcsey búsongó, németes-romantikus nemzethalál-érzéses agyfingása is. Az éjjel soha nem érhet véget, / Nagyon meta, szar, szar, minden szar! Varázsolj nekünk valami szépet, / Politika, mondd, amit hallani akarunk! Repülj velünk a szerelem szárnyán! / Ígéretek, imádság, szebb jövöt! Indul az utazás, csak erre vártál. / Indulunk! Induló! Mindet minden normális himnusz. Nem véletlen, hogy ezt gajdolja minden agyhalott futballhuligán magyar drukker. Szerény javaslat: ennél is jobb az OPUS „Life is Life” https://www.youtube.com/watch?v=rQSmfR1_SVE Ez végképp magyaros, és minden benne van. Kivált az a rész ihletett, amely úgy szól, hogy Nanananana Nanananana (all together now) Nanananana Nanananana Life (nanananana) Life is life (nanananana) Labadab dab dab life (nanananana) Liiiiiiiife (nanananana) A „Labadab dab dab life” lefordítható, hogy értelme is legyen: LEVELET KAPTAM: LIFE Nanananana Levelet a kormányzótól, Orbán Viktortól anyák napjára, sárga csekket az áramszolgáltatótól, nemzeti konzultációs ívet, behívót a frontra, összeírást málenkij robotra, koncentrációs táborba, Auschwitz-Birkenauba, anyósod szüketésnapjára, szülői értekezletre, akármi, szóval sokatmondó, ugyanakkor vidám, felráz, feldob, mint az Always Look on the Bright Side of Life. https://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M&ab_channel=Melonhead622 Szóval ez a tökéletes magyar himnusz. Jajj... Levél - gyönyörű: Levelet kaptam, Life! Tudomisén: Weöres: Posta messziről, vagy Szilágyi Örzsébet Levelét megírta stb. Hullatja levelét az idő vén fája, Terítve hatalmas rétegben alája; Én ez avart jártam; tűnődve megálltam: Egy régi levélen ezt irva találtam.
Türelem
2023. január 22. 20:49
Mint mindig, a reakciók ki-ki intelligencia szintje, neveltetése, a családból hozott örökség szerint.........
files32
2023. január 22. 17:51
A pállottszájú taknyos gecigány 0rbán a kultúra napján arról IS beszélhetne, hogy mennyit térdepelt Putyuli főni előtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!