Milyen lesz a közeljövő magyar hadserege? – Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2022. december 28. 17:02

„Olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7 vagy egy Lynx harcjárműbe, mintha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amelyet Elon Musk még meg sem tervezett.” – Mire terjed ki a védelmi innováció? Milyen harci eszközöket, új technológiákat honosítanak meg a hadseregnél? Porkoláb Imre válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2022. december 28. 17:02
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

2028-ra létrejön a modern harceszközökkel, védelmi technológiával rendelkező új magyar hadsereg, mert bár a NATO védelmi rendszerében vagyunk, a magyar nemzeti szuverenitás védelme elsődlegesen Magyarország kötelessége.

A 2017-ben elindult haderőfejlesztési program 2026-ban fut ki, de az ukrajnai háború tapasztalatai a honvédelmi tárcát finomhangolásra, a tapasztalatok beépítésére ösztönözték, a fejlesztések nem állnak meg akkor. A honvédség a legkorszerűbb hadászati technológiákat szerezte be, illetve rendelte meg, de használatukhoz, folyamatos fejlesztésükhöz valódi innovációra lesz szükség. A jövő év elején tevékenységét elkezdő Védelmi Innovációs Kutatóintézet fogja majd össze a know-how-t, a külföldi tapasztalatokat, a civil szféra technológiai ötleteit fogják becsatornázni az új védelmi képességek kialakításához.  

Új légvédelmi rendszert építenek ki, és lesz magyar fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-gyártás. „A harcjárművek tekintetében a Lynx harcjárművek egy jövőbemutató technológiát jelentenek. Tényleg olyan átülni egy T-72-esből egy Leopard 2 A7-be vagy egy Lynxbe, mint hogyha a harminc éves Moszkvicsomból átülnék abba a Teslába, amelyet Elon Musk még meg sem tervezett” – mondta a Mandiner Világrend adásában a HM miniszteri biztosa.

Mik a haderőfejlesztés, a védelmi innováció új irányai?

A műsor vendége: Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Anchor - The easiest way to make a podcast

Create, distribute, host, and monetize your podcast, 100% free.

--

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyilas Miksa
2022. december 31. 08:29
Mire ez a mondvacsinált fejlesztés kész lesz, már elavultá válik. Kezdhetik újra a propagandát.
Madasa Hatter
2022. december 29. 01:07
A számokkal van probléma. És ezt erősen el is hallgatják. Egy 10 milliós ország ( tök mindegy hogy 9és fél ) minimum 250 ezres sereggel kell rendelkezzen. A Honvédség jelenleg 35 ezer fő. Ebből adminisztratív dagadt portás titkárnő sofőr ápolónők a telepeket őrzők etc etc kb 20 ezer fő. A maradék 15 ezerből 5000 főtiszt, nem harcoló, többnyire dagadt vén geci aki jól él mert máshoz nem ért és soha nem is akart. Marad 10000 ezer, ebből a tíz ezerből nagyjából 1000-1200 ember üzemelteti a Magyar " Légierőt" , értsd a Gripeneket, pilótánk talán ha kb 24db van Gripenre, bár szerintem nincs annyi ( egy 10 milliós országban!!!! ) Egy durvább influenza vagy covid járvány és nem repülnek sehova ) Tehát marad 9 ezer, amiből lejön a másik ezer a forgó szárnyasokra, fenntartás üzemeltetés etc etc. Kezditek már érzeni hogy egy nagyobb migráns csapat törne be az országba mondjuk 100km szélességben a fennmaradó katonáink kínkeservesen szenvedve se tudnák őket kézre keríteni, mi van ha 100 kilométeren fegyveres betörés történik????? Visszavonulunk a Balatonig???? Szép a haderő fejlesztés, és támogatom is, de nevetségesek a számok, mind emberi erőforrásban mind haditechnikában. Egy 10 milliós országban ne örüljünk már annyira 20 db könnyű helikopternek amiből 12 lesz fölfegyverezve( könnyű fegyverzettel), miközben a Los Angeles-i rendőrkapitányság belvárosi épületének a tetején (1 épület) 30 helikopter áll bevetésre készen. A hadsereg kellene legyen a legnagyobb foglalkoztató, integráló és oktató intézmény az országban, egy igazi erőforrás rengeteg beszállítói lehetőséggel és komoly gazdaság élénkítő potenciállal. Ahogy minden értelmes országban ez így is van. Nálunk csak beszélünk erről, a Lengyelek meg is lépték. Nem 20 helikoptert kell venni hanem 200-at és még licenszt is hogy gyárthassuk mint a Románok, nem 40 db tank kell hanem 500 és nem 14 db Gripen bassza meg hanem annyi légvédelmi rakéta hogy fekete legyen az ég ha elkezdünk lőni velük...aztán lehet fölszállni 150 géppel..
admint
2022. december 28. 21:42
Csak egy Moszkvicsot nem lehet kilőni egy elektromos impulzussal, vagy kényszeríteni, hogy hajtson a rendőrségre és ott tegye ki, vagy ölje meg az utasát. Különvélemény. https://www.youtube.com/watch?v=Vrxyr1CjiSM
mustarharmas
2022. december 28. 19:39
Hafyjuk már a pr-t. Két éve nincs egy új beszerzésünk sem. A keopard és a lynx is évek óta ismert. Rakétatüzérség, drónok, csapatlégvédelem sehol. Spike és gidrán csak nyomokvan. Mire ez a sok szöveg? Több új tény kellene.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!