Tojással dobálták Károly királyt és feleségét (Videó)

2022. november 09. 13:44

III. Károly király és hitvese, Kamilla az észak-angliai Yorkba látogatott abból az alkalomból, hogy elkészült az uralkodó néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő szobra.

2022. november 09. 13:44
null

Ez az első szobor, amely halála után készült a két hónapja elhunyt királynőről. II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A szobrot a yorki székesegyházban helyezték el, és a király a műalkotás avatására utazott feleségével a városba, amely az anglikán egyház második legfontosabb székhelye Canterbury után. A szerdai ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan végigjárta a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt többezres tömeget, amikor a tömegből egy férfi több tojást hajított rájuk.

A helyszíni felvételek szerint a tojások egyiküket sem találták el, és a király különösebb ijedelem nélkül, láthatólag tréfálkozva nyugtázta az incidenst, amely az ősi városkapu, a Micklegate Bar közelében történt. Több évszázados hagyomány, hogy a Yorkba látogató uralkodók ezen a kapun át lépnek be a városba. A rendőrök a tojásokkal dobálózó férfit néhány másodperc alatt legyűrték, őrizetbe vették és elvitték a helyszínről.

Kilétéről és indítékairól egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Hasonló esetek rendkívül ritkák a brit uralkodócsalád történetében, bár volt példa ennél sokkal veszélyesebb incidensekre is. Több mint négy évtizede, 1981 júniusában egy fiatal férfi II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapjának nyilvános ceremóniáján a tömegből hat lövést adott le az ünnepség helyszínére lóháton érkező uralkodóra, de a fegyverben vaktöltények voltak. A Marcus Sarjeant nevű lövöldözőt annak idején öt évi börtönre ítélték, de három év letöltése után szabadon engedték.

(MTI)

Nyitókép: Danny Lawson / POOL / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2022. november 10. 02:58
A Középkorban Károlynak csak annyit kellett volna mondania, hogy "off with his head" és Humpty Dumpty ment volna a Towerbe.
Wolfram004
2022. november 10. 01:21
Mi lenne, ha egy fideszes rendezvényen egy tojással dobáló DK-st a rendőrség legyűrne és elvezetne? Csak a gondolat kedvért...
kulszek
2022. november 09. 23:18
Rendhagyó ez az új Károly-féle királyi protokoll, ahogy a videó legelején a fenekét tapogatja. Nadrág nélkül már próbálta csapkodni a tömeg fele? Aztán csodálkozik ha megdobálják, kihurrogják?
alex44
2022. november 09. 19:14
mondjuk tojásdobálásról a Demszky is tudna mesélni.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!