Minden, amit természetesnek hittünk, most veszélyben van

2022. november 11. 11:28

Új videóval jelentkezett a konzervatív Axióma műhely, amelyben T.S. Eliot gondolatai alapján fejtik ki, miért nem szakadhat el egy kultúra és egy társadalom vallási alapjaitól.

2022. november 11. 11:28
null

„Mindaz, amit természetesnek hittünk, veszélyben van. Meg kell védenünk kultúránkat, mert az az életformánk alapja” – ezzel a felütéssel kezdődik az Axióma legújabb videója. A konzervatív műhely most azt a kérdést teszi fel, „Fennmaradhat-e egy közösség, ha feladja identitását?”. 

T.S. Eliot válaszát idézik, aki szerint a kultúra és a vallás ugyanannak a jelenségnek két oldala, ugyanis az emberi történelem során minden kultúra egy vallással együtt bontakozott ki. Míg azonban a primitív társadalmakban a kettő teljesen azonos, a fejlettebbekben már megkülönböztethető. Olyan társadalomban érdemes élnünk szerinte, ami visszatükrözi annak a vallásnak az alapjait, amelyre épít. Sőt, Eliot szerint,

az a politika, amely elszakad a vallás alapjaitól, pusztulásra van ítélve. 

A videó bemutatja egy kultúra kialakulásának alapvető folyamatát, valamint felveti azt a kérdést is, kié a kultúra.

Az Axióma rámutat: a társadalom legfontosabb alapja a család: az apa, az anya és a testvérek alkotják újra és adják tovább a kultúrát, amely azonosulási keretet kínál mindannyiunk számára. A kultúra identitásteremtő és megtartó erővel bír, éppen ezért a kultúra kirekesztő is – az fér hozzá, aki beleszületik, vagy hosszú ideje benne él és átadja magát neki, hallható a videóban. 

Idézik Eliot azon gondolatát, miszerint az európai emberhez csak a keresztény társadalom lehet méltó. Ugyanő óvott ugyanakkor attól, hogy bármely államrendet azonosítsunk az egyházzal, a vallással, hiszen akkor az időlegest akarnánk azonosítani az örök érvényűvel. Mint fogalmazott, bármilyen alkotmányos rend alkalmas lehet, amely visszatükrözi a kereszténység alapelveit. Szerinte egy keresztény kormány megtehet olyat, ami nem következik direkt módon a krisztusi tanításból, de semmilyen körülmények között nem indokolhatja cselekedeteit olyan elvekkel, amelyek nem keresztények.

Mint mondja, a politika nem lehet semleges, mert az mindig értékek közötti választás is. 

A politikában nem mondhatunk le Istenről – érvel Eliot –, mert akkor végül Hitlert vagy Sztálint fogjuk imádni. 
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2022. november 11. 19:46
+ A vallás legfontosabb jellemzői: https://egyvilag.hu/temakep/111.shtml
egyvilág
2022. november 11. 19:46
Valóságainkról (A köznapi, kozmikus és alternatív valóságok): https://egyvilag.hu/index.shtml#PT114_kkavalosagok
gonterl
2022. november 11. 17:53
Ahol Istent mondunk, vagy gondolunk, az Istent behelyettesíthetjük a természettel. Szólásainkat az Istenhitek alakították ki az évek hosszú során, átalakulásuk ugyancsak az évek hosszú során várható!
korodi
2022. november 11. 16:53
Na itt a sok szarházi álkeresztény megint, akik képesek voltak a csecsen muszlim jihadista söpredéknek drukkolni ezeréves múlttal. Akik szerint jogos volt az orosz offenzíva. Köpedék szar képmutató banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!