Már az idő is rasszista egy genderprofesszor szerint

2019. április 09. 15:50

Tudta, hogy az idő fehér lenne, ha lenne faja?

2019. április 09. 15:50

Brittney Cooper, a Rutgers Egyetem gender- és nőtanulmányokra szakosodott professzora arról beszélt egy TED-előadáson, hogy az időnek milyen faji-politikai aspektusai vannak szerinte, és hogy lopták el az időt a feketéktől:

„Jellemzően a feketék és fehérek összefüggésében beszélünk rasszizmusról. Az afroamerikai közösségekben, ahonnan származom, van egy régi, nemzedékeken átívelő viccünk arról, amit CP-időnek, azaz a színesbőrűek időszámlálásának hívunk. Ma már nem mondjuk azt az afroamerikaiakra, hogy színesbőrűek. De ez a régi vicc azzal kapcsolatban, hogy mindig elkésünk a templomból, a kertipartikból, a családi összejövetelekről és még a saját temetésünkről is, nem tűnt el. Személy szerint pontos vagyok, ha az időről van szó. Ahogy az édesanyám mondta, amikor kicsi voltam: mi nem leszünk olyan feketék. Így mi inkább harminc perccel hamarabb érkeztünk mindenhová. De ma inkább az idő politikai természetéről szeretnék beszélni; minthogy ha az időnek lenne faja, akkor fehér lenne. Az idő a fehérek tulajdona.”

Cooper arról is beszél, hogy az időt az európai fehér filozófusok konceptualizálták, és hogy szerintük Afrika történelmen kívüli kontinens, a feketék nem járultak hozzá a történelemhez; ez a tétel pedig Cooper szerint a fehér felsőbbrendűség egyik fő meggyőződése.

Az előadás 2016 októberében hangzott el, de számos amerikai lap azután figyelt fel rá, hogy Cooper a napokban adott egy interjút a National Public Radionak, s az NPR honlapján ezt a több mint két éves előadást is idézte a beszélgetésben. 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2019. április 10. 20:25
"a feketék nem járultak hozzá a történelemhez" És ez így van. Persze ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy az afrikai feketék átlagos IQ-ja 70 körül van, az USA-ban élőknek ezt sikerült 85-re feltornászni... Míg a fehér rassz átlaga 100.
Spiltyu
2019. április 10. 14:45
el lehet menni afrikba és meg lehet nézni hogy a fekák miyen társadalmakat tudtak felépíteni... ugyan ezt meg lehet tenni közép ázsiában, afganisztán, pakisztán, india, banglades, stb...
bunko_jobbos
2019. április 10. 10:55
Tkp. pluszt kéne rá adnom. Mert az idő tényleg fehér, hiszen magas szintű technikai termeléssel összekapcsolódott a pontosság. A dél-olaszok, görögök, feketék szarnak a pontosságra, de ott nem is készítenek precíziós esztergákat. A pontosság, azaz az idő tisztelete (alávetés?) a fehér ember iszonyatos küzdelme a tél ellen. https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2018/01/13/miert_boldogtalan_magyarorszag
Kanóc
2019. április 10. 10:12
Szerintem is lesülhetne Newton pofájáról a bőr. Meg a többinek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!