Valódi ördögűzésről csinált dokumentumfilmet Az ördögűző rendezője

2018. április 20. 16:38

Korábban még sosem látott valódi exorcizmust William Friedkin.

2018. április 20. 16:38

Amorth atya és a Gonosz: ezzel a címmel kerül a mozikba William Friedkin rendező új dokumentumfilmje. Friedkin volt a rendezője az exorcizmusokró szóló filmek klasszikusának, az 1873-as Az ördögűzőnek. Épp egy díjkiosztón járt 2016-ban Olaszországban, amikor arra gondolt, ha már ott jár, miért ne nézhetne el Rómába. Egy ismerősét kérdezte meg, hogy találkozhatna-e vagy Ferenc pápával, vagy Gabriele Amorth atyával, a római egyházmegye híres ördögűzőjével (Amorth atya pár hónappal később, 91 évesen elhunyt). 

A pápa nem tudta fogadni, de Amorth atya igen, és azt is megbeszélték, hogy Friedkin lefilmezhet egy valódi exorcizmust, de csak egyedül, stáb nélkül, 2016. május elsején. Így is történt. Friedkin elmondása szerint korábban nem látott valódi ördögűzést, sem Az ördögűzőt ihlető regény szerzője, William Peter Blatty.

A katolikus egyházban minden egyházmegyének kell legyen egy hivatalosan, a püspök által felhatalmazott exorcistája. Ez a szolgálat kizárólag nekik van fenntartva, mindenki másnak tiltva van. A filmekből ismert, nagy, ünnepélyes exorcizmusra ritkán kerül sor, és rendszerint pszichológiai, orvosi, klinikai vizsgálatok sora előzi meg. Az exorcisták kapcsolatban állnak pszichológusokkal, orvosokkal, klinikai szakemberekkel, és csak akkor alkalmazzák az ünnepélyes exorcizmust, ha a problémára semmilyen más megoldást és magyarázatot nem tudnak adni ezek a szakemberek. Amorth atya könyvei magyarul is megjelentek.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
charisma
2023. május 25. 09:03
A film megtekinthető különben itt: https://gloria.tv/post/mft48ox13HjF6FEmP8yTqUwWC
21 gramm
2023. február 24. 07:45
Bátorkodom megjegyezni hogy a film nem 1873-as, hanem 1973-as !!!
21 gramm
2023. február 24. 07:45
Bátorkodom megjegyezni hogy a film nem 1873-as, hanem 1973-as !!!
mokány
2018. április 22. 23:39
Franz Werfel , a távoli jövőben játszódó, A (még) meg nem születettek..... című könyvében leír egy valódi ördögűzés alapján játszódó jelenetet. Amelyben őt vizsgálja a kor fő püspöke. De miután tisztázza magát, tovább utazhat . Kezdő szavak: " Minden jó lélek dicséri az Urat!" Tehát, aki hithű vallási megnyilvánulásra képes, az nincs gonosz befolyás alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!