Oktatási reformot követel a Humán Platform

2012. december 18. 09:06

Hétfő este a Humán Platform nevű civil szervezet tartott megmozdulást. A diákok mellett tanárok, orvosok és művészek tiltakoztak.

2012. december 18. 09:06

Gulyás Márton szervező szerint a kormányzati csúsztatások nem vonják el a figyelmet arról, hogy brutális mennyiségben vonják ki a pénzt például az oktatásból: a felsőoktatásban 2013-ban például a 2010-es szinthez képest harmadával kevesebb pénz lesz, ezzel pedig a jelenlegi szisztémát sem lehet fenntartani, nemhogy újabb diákokat felvenni.

A tüntetők a minisztériumtól a parlament elé vonultak, majd a Magyar Rádió épületéhez mentek, ahol fel szerették volna olvasni hat pontos követelésüket. Ebben oktatási reformot, a korábbi keretszámok visszaállítását, a forráskivonás leállítását és a hallgatói szerződések eltörlését követelték. A rádiónál átvették a diákok hat pontját, és az esti hírekben szerkesztett formában beolvasták a követeléseiket.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2012. december 19. 10:06
Már a csepürágók is bele akarnak szólni az oktatási reformba? Tegnap láttam az orvos-képviselőjüket a tévében, egyik önellentmondásból a másikba keveredett.
vomit
2012. december 19. 09:41
mindent megreformalhatsz, folforgathatsz es atszervezhetsz. de ha jot akarsz, egyvalamihoz, a problema valodi gyokerehez ne nyulj. www.youtube.com/watch?v=w0J_pcj6Azc#t=1m32s
oskar
2012. december 18. 20:47
Követelem, hogy ne csak a felsőoktatás hanem ez is legyen ingyenes!!! Azok is emberek akik ezt tanulják!!!!! Országszerte hiány van szakácsokból - a tanfolyamok ára között azonban nagy a különbség. A tíz hónapos képzésért több budapesti oktatóközpontban 210-220 ezer forintot kell fizetni, de van olyan iskola is, amely 235-240 ezer forintért hirdeti a tanfolyamokat. Vidéken kevesebbet kérnek: Szegeden 95 ezer forintért is el lehet sajátítani az alapokat. Milyen OKJ-s végzettséggel lehet könnyen elhelyezkedni? A hiányszakmákról itt olvashatsz. Egy kis szerencsével az informatikával foglalkozók is találnak jól fizető állást: Budapesten a hét hónapos webdesigner tanfolyam 160-170 ezer forintba kerül, míg rendszergazdának - tizenegy hónap alatt - 200 ezer forintért lehet tanulni, a C++ programozó képzésért pedig 190-200 ezer forintot kell fizetni. A rövidebbek olcsóbbak is Az idegenvezetői tanfolyam a legtöbb helyen 100-120 ezer forintba kerül, ezért az összegért tíz hónapig tanulhatnak a hallgatók. Máshol már kilenc hónap alatt is el lehet végezni a képzést: Budapesten 130-140 ezer forintot, a vidéki nagyvárosokban 90-110 ezer forintot kérnek az intézmények a jelentkezőktől. Az egy hónapos gépíráskurzus nemcsak jóval rövidebb, hanem olcsóbb is, mint a többi képzés: Budapesten és vidéken is lehet találni tanfolyamot 28-40 ezer forintért. A bérügyintézői végzettséget is gyorsan és viszonylag olcsón lehet megszerezni: hat hónap alatt, 40-50 ezer forintért. Az OKJ-képzésekről bővebben itt olvashatsz.
lavor
2012. december 18. 14:40
Nem szeretem az ilyen csinált, semmiből jövő szervezeteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!