Schiffer: Az ügynöktörvény a jelen, és nem a múlt feltárása

2012. március 26. 09:41

Ötpárti kerekasztal a Duna TV vasárnap esti műsorában.

2012. március 26. 09:41

A Duna TV vasárnapi esti műsorában, mind az öt parlamenti párt képviselője ismertette álláspontját az ügynökakták kérdésében.

A napirendre sem került törvényjavaslat beterjesztője, Schiffer András úgy nyilatkozott, hogy: „Addig amíg az a szégyen megeshet huszonkét évvel a rendszerváltás után, hogy egy történész-kutatóval szemben pert nyer egy olyan személy, akiről egyébként bizonyított az, hogy nem egyszerűen ügynök volt, hanem önként és dalolva nyomott fel, nyomorított meg embereket, addig én azt gondolom, hogy mindenkinek akinek része volt az elmúlt húsz év politikai elitjében, politizálásában van szégyenkezni valója!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2012. március 26. 16:47
A példa kedvéért aranyos a dolog, de hála Istennek, engem nem zsaroltak, és azok előtt ma is többnyire titok, amit titoknak szeretnék, akik előtt titkolni akarom. A félelmem az, hogy valami eszement ügynök annak idején dokumentálta azon dolgaimat, amit most titokban szeretném, hogy maradjon. (Erre van esély, nem is kicsi.) Ha az akta előkerül, nem az ügynöknek lesz ciki, hanem nekem. Ő lebukik, hogy jelentett és a rólam szóló információk igazolják, hogy tényleg jelentett. Ő már nyugdíjas, és nem érdekli a dolog, én meg lebukom és akár családokat is felforgathat utólag a nyilvánosságra kerülő információ(k). Ez ellen mit lehet tenni? Ki szűr? Hiába takarják ki a nevem, a szituációból minden kiderülhet, pedig az alaptémához, az ügynök kérdéshez semmi köze a dolognak, és még az elvtársak sem használták fel az információt (eddig) csak begyűjtötték, és dokumentálták. Így érthető, hogy mi a problémám? Ha minden akta nyilvános lesz csak a példa kedvéért akár visszamenőlegesen is beperelhetnek 18 évig ok nélkül fizetett gyerektartásért. Vagy kiderülhet, hogy néhány évig más nemhez vonzódtam. (Persze egyik sem igaz, csak példa!) Esetleg az, hogy valami nudista vezér voltam néhány évig, vagy hasonló. Ezt hogy lehet kiküszöbölni?
Papuska
2012. március 26. 12:40
Néhányan nem értik. Jelenleg nincs olyan, hogy "ügynöklista". Ilyen volt Németh M. és Antall idején, de csak néhány fontos személy szerepelt rajta. Azóta egy csomóan manipulálhatták az adatokat, mire azokat biztonságba helyezték. Ez nem egy lista, hanem egy csomó adat, amit elemezni, belőle a benne szereplő neveket kiírni, vagy nem, aszerint, hogy mi szerepel róla, lehet. Ez sem biztos adat. Manipulálhatták. Itt arról lehet beszélni, hogy a dokumentumok legyenek nyilvánosak. Ez részben biztosított. Bárki megnézheti a róla szólót, és többnyire kikövetkeztetheti, de bizonyos esetekben meg is mondják neki, hogy ki volt a róla jelentő ügynök, ha ki tudják deríteni. Ha akarja nyilvánosságra hozza a nevet. Az nem stímmel, hogy minden aktát nyilvánosságra hozzanak, mert főként a megfigyeltek szívnának. Kiderülhetne pl. homoszexuális kapcsolatuk, hűtlenségük, gyerekük vér szerinti apja stb. Ezt a hülyeséget akarja Schiffer. Minden máshoz komoly felderítő munka kell. Szerintem ez működhet.
Secnir
2012. március 26. 11:32
Schiffer: -...ezzel szemben, Pálffy képviselőtársam, az, hogy ez a Nemzeti Emlékezet Bizottsága mit csinál, és ebből a Nemzeti Emlékezet Bizottságból mikor fog kijönni egy aktatörvény, erről nem tudunk semmit. Pállfy: -...erre reagálni kell. Nyilván az, hogy Schiffer képviselőtársam kiknek a nyilatkozatával szembesít engem, az itt nem játszik. Mert az én nem fogom tudni véleményezni. LOL (ezt már nem a borvirágorrú mondta) Novák szimplán hülye, gyorsan beszél semmiről. Bárándyt csak beküldték. L Simon maszatolt. amin nevettem: L. Simon: -...képviselő úr, ez méltatlan, annyi ellenzéki módosító indítványt fogadtunk el az elmúlt félévben, és utána mindig azt mondják, hogy egyet sem fogadtunk el...
rogananti
2012. március 26. 11:04
Népszavazást az ügynöklisták nyilvánosságra hozásáról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!