Börtönnaplóért nem jár pénz

2012. február 19. 09:18

Stohl András és Ambrus Attila sem kaphat pénzt börtönben megírt könyvéért, vagy szabadulása után adott interjújáért, ha az arra vonatkozó szerződést január 1-je után írták alá.

2012. február 19. 09:18

Január 1-jén lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv módosítása, amely kimondja: a jogerős szabadságvesztését töltő elítélt, ha a médiának nyilatkozik, vagy egyéb szerzői jog alá tartozó tevékenységet végez, akkor az arra vonatkozó szerződés semmisnek tekintendő, az ellenérték pedig az államot illeti meg.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. február 20. 09:42
Érdekes, nagyon érdekes: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=HuMShxAq7XQ
magnamater
2012. február 20. 09:12
Csúnya irigység ez az államtól,priusz nélkül is elég nehéz ma elhelyezkedni, ha van egy kis pénze, könnyebb lesz újrakezdeni.
krisztoforo48
2012. február 20. 09:11
Egy újabb értelmetlen,hülye törvény amibe bele lehet kötni.Én a Fideszre szavaztam,de egyre több hülyeséget látok,aminek semmi értelme.Pitiáner baromságokkal foglalkoznak,lehet hogy direkt?
raoul renier
2012. február 19. 21:03
Csak egy példa, hogy rámutassak, mennyire abszurd következményei lehetnek ennek az átgondolatlan szabályozásnak. Tavaly rendeztem sajtó alá Jack London Kóbor csillag c. fegyencregényét, amely részben a szerző saját börtönélményein alapszik. Londont harminc napra csukták le csavargásért, a korabeli amerikai törvények értelmében jogerősen, ő maga ezt soha egy percig sem vitatta. Igaz, ő 1916-ban halt meg, több mint hetven évvel ezelőtt, vagyis a művei már a public domain kategóriába esnek, nem kell jogdíjat fizetni értük. De ha történetesen szebb kort ér meg, a hazai kiadó pedig tavaly helyett idén szánja rá magát a regény publikálására, akkor a Jack London örököseinek járó jogdíjat a magyar állam zsebébe kellene befizetni? És a magyar állam vajon fellépne a kiadó védelmében, ha az örökösök ezt kalózkiadásnak tekintenék és beperelnék a céget? A nemzetközi szerzői jogi egyezmények értelmében ugyanis ez a jogdíj őket illetné meg, nem a magyar államot, függetlenül attól, hogy itt Magyarországon miként tekintenek Jack London priuszára. Végig feltételes módban fogalmaztam, mivel London írásai már jogdíjmentesek, de ha egy hazai kiadó mondjuk a Pillangót vagy a Száraz guillotine-t szeretné újranyomni, akkor bizony kőkeményen szembekerül ezzel a dilemmával, ugyanis ezeket a könyveket jogerősen elítélt személyek írták a szabadságvesztésük történetéről, és bizony még javában jogdíjkötelesek. De tovább megyek: úgy látom, betű szerinti értelmezésben a törvény hatálya kiterjed a gulágregényekre és -memoárokra is. Szóval az Ivan Gyenyiszovics egy napja, a Gulág szigetcsoport és a Kolima esetleges újrakiadásaiért a magyar állam kapja a jogdíjat, Szolzsenyicin és Salamov örökösei meg le vannak szarva? Ha következetesen alkalmazzák a törvényt, még Rózsás Jánostól is el kellene venni a jogdíjat, aki kilenc évig raboskodott Szibériában, és tavaly kapta meg a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. És mi a helyzet mondjuk az ötvenhatos elítéltek visszaemlékezéseivel? Ők is "jogerősen" voltak szabadságvesztéssel sújtva a kommunista törvények értelmében, ez a mostani szabályozás pedig - ahogy Biomechanoid is írja - ki sem tér az utólagos rehabilitáció lehetőségére. Összegezve: elmebaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!